CHIO Aken 2014

Kent Farrington
Kent Farrington Voyeur Foto: Kit Houghton/Rolex

De prijs voor het best presterende paard op het CHIO Aken is een KWPN’er. Voyeur sprokkelde de meeste punten bij elkaar in de ‘klassieke’ proeven. Hans Günter Winkler – berijder van de succesvolle merrie naar wie de Halla Wanderpreis genoemd is – reikte de trofee zelf uit aan ruiter Kent Farrington (USA). Voyeur verzamelde 30 punten. Hij werd gevolgd door Barron, van landgenote Lucy Davis, met 28 punten. Op plek drie weer een KWPN-paard: de hengst Plot Blue (v. Mr. Blue), die met zijn zeventien jaar een puike verrichting liet zien met als kroon op het werk een derde klassering in de Rolex Grand Prix. Beste paard van een Nederlandse ruiter was Winchester HS, de wispelturige ruin van Numero Uno die velen graag in de barrage van de Grote Prijs hadden gezien, maar daarin vijf strafpunten noteerde. Het springveertje van Frank Schuttert kwam in het klassement om de Halla Prijs op een totaal van 21 punten, wat een gedeelde achtste plek opleverde. Zenith (v. Rash R) van Jeroen Dubbeldam werd met 17 punten twaalfde.

Beste ruiter: Daniel Deusser

De extra prijs voor de beste ruiter op het CHIO Aken ging naar Daniel Deusser, die over dezelfde, dus ‘klassieke’ proeven, de meeste punten (37) bij elkaar reed. Kent Farrington en Marcus Ehning volgden met 35 en 34 punten. Daar achter de winnaar van de Rolex Grand Prix, Christian Ahlmann. Frank Schuttert is de beste Nederlandse deelnemer, met 31 punten en een vijfde klassering. Luciana Diniz en Lucy Davis staan op de zesde en zevende stek en zijn daarmee de best presterende amazones van het toernooi. Maikel van der Vleuten werd achtste, ondanks het feit dat hij zich niet kon kwalificeren voor de GP.

Eindstand Halla Wanderpreis CHIO Aken.
Eindstand  Beste Ruiter CHIO Aken.

Bron: Hoefslag

(Foto: Kit Houghton/Rolex)

 

Vier Nederlanders aan de start van de Grote Prijs van Aken, alleen Jeroen Dubbeldam zagen we terug bij de beste achttien in de tweede ronde. Hij hield met Zenith SFN (foto, v. Rash R) knap de nul, maar kon dit niet herhalen in het vervolg. Voor Dubbeldam stond een balk op het middelste element van de driesprong een droomresultaat in de weg. ‘Ik vond het een schijtfout’, aldus de oud-winnaar van Aken in een reactie. ‘Hij heeft echt twee ronden loepzuiver gesprongen en tikte iets op de achterste paal van die oxer. Een echte verklaring voor de fout heb ik ook niet.’

Woord is aan de bondscoach

Positief is bovenal het goede gevoel dat rest na het optreden van Dubbeldam en zijn nog onervaren troef van het Springpaardenfonds Nederland. De combinatie overtuigde al op eerdere concoursen met sterke optredens in landenwedstrijden voor Nederland, maar wist dit nu ook in de Grote Prijs te doen. Dubbeldam: ‘Ik heb bewust zowel landenwedstrijd als Grote Prijs gereden. Er zat hier een extra dag tussen die twee wedstrijden en ik wilde ook voor mezelf weten hoe hij ervoor stond. Hij sprong met twee vingers in de neus rond in deze Grote Prijs en voelde nog beter aan dan afgelopen donderdag, dus ik durf wel te zeggen dat ik klaar ben voor het WK. Nu is het aan de bondscoach om ons te selecteren.’

Zure fout

Achter Dubbeldam eindigde Gerco Schröder als een na beste Nederlander. Hij viel net buiten de boot voor de tweede omloop. De op voorhand als favoriet ingeschaalde Schröder kreeg door een iets dichte afstand een zure fout op de laatste hindernis met Glock’s London N.O.P. (v. Nabab de Rêve). Schröder: ‘Ik wilde hem iets met de hand eraan ernaartoe rijden, en kwam toch wel uit op die hindernis als gepland. Heel jammer, de vorm was er.’ (foto: Remco Veurink)

Bron: Hoefslag

Christian Ahlmann heeft een absolute hoofdprijs aan zijn al rijke palmares toegevoegd. De Duitser won met een in bloedvorm verkerende Codex One (foto, v. Contendro I) de Grote Prijs van Aken, goed voor 330.000 euro. Hij hield in een barrage zijn vier overgebleven concurrenten achter zich door als enige de nul te houden. Plek twee ging naar Amerikaan Kent Farrington met Voyeur (v. Tolano van ’t Riethof), derde werd Marcus Ehning met de eveneens in Nederland gefokte Plot Blue (v. Mr. Blue). Beste Nederlander was Jeroen Dubbeldam. Hij reed Zenith SFN (v. Rash R) bij diens Aken-debuut naar een verdienstelijke negende plaats.

In de eerste manche bleven liefst vijftien combinaties foutloos in wat toch een serieuze proef was. Het zei alles over de aanwezige kwaliteit in Aken. De schifting in de Nederlandse afvaardiging was direct serieus. Maikel van der Vleuten had zich op voorhand al niet weten te plaatsen bij de beste veertig voor de Grote Prijs en voor drie van de vier hield het avontuur op na de eerste omloop. Marc Houtzager kreeg dertien strafpunten in wat de afsluiter was van het achtste(!) Aken-optreden van de achttienjarige Sterrehof’s Opium (v. Polydor). Aken-debutant Frank Schuttert kreeg een vroege springfout plus tijdsoverschrijding met Winchester HS (v. Numero Uno), de grootste teleurstelling was er bij Gerco Schröder. Een van de favorieten op voorhand zag zijn in vorm verkerende Glock’s London N.O.P. de laatste eraf springen.

Duitsland versus USA

Beter verging het Dubbeldam. De scherp en fris ogende Zenith sprong ogenschijnlijk probleemloos foutloos en verdiende zijn ticket voor de tweede omloop. In deze manche leek bouwer Rothenberger er nog een schepje bovenop te hebben gegooid. Hij had gehoopt op twaalf foutlozen in de eerste ronde, kreeg er dus teveel, maar zou aan het eind van de rit toch op het gewenste aantal dubbel foutlozen uitkomen. Een scherprechter vormde direct de dubbelsprong hindernis 3. Een aantal paarden gooide hier zelfs het anker uit, maar niet Zenith SFN. De tienjarige Rash R-zoon imponeerde opnieuw, al hield hij met een fout in de driesprong de lei niet schoon.

Dit gold wel voor drie Duitsers en twee Amerikanen. Ahlmann had de primeur met een okselfris ogende Codex One en werd gevolgd door landgenoten Ehning met de zeventienjarige Plot Blue en Daniel Deusser met Cornet d’Amour (v. Cornet Obolensky). Enkel Farrington met Voyeur en Lauren Hough met de Zweeds gefokte, tienjarige Ohlala (v. Orlando) konden roet in het Duitse eten gooien.
Ahlmann opende het bal in de barrage en zette een strakke nulrit neer met zijn Hannoveraanse hengst in 46,59 seconden. Ehning dook onder deze tijd door, maar zag de droom op een nieuwe Aken-zege uiteenspatten op de DHL-steil. Dat de tijd van Ahlmann voor verbetering vatbaar was, werd helemaal duidelijk in de rit van Farrington. Hij galoppeerde vol gas door de lange lijnen in de barrage, maar deed dit te enthousiast naar de laatste hindernis die Voyeur genadeloos naar beneden tikte. Ook de overige kandidaten beten zich stuk op de rit van Ahlmann. Hij gaf als eerste barragestarter de rest daarmee het nakijken en ligt nu in pole position voor de extra bonus van 1 miljoen euro in de Rolex Grand Slam.

Open sollicitatie

Ahlmann gaf in zijn dankwoord in het bomvolle stadion aan dat een jeugddroom was uitgekomen. Lange tijd dacht hij dat winnen voor hem in Aken niet weggelegd was, maar vandaag viel alles op zijn plek. Ahlmann: ‘Ik koos ervoor om ergens tussen safe en snel in te gaan. Door foutloos te blijven hoopte ik druk te zetten op mijn collega’s en dat pakte super uit.’
De Duitser heeft zijn Codex One op het juiste moment in vorm nadat deze lang uit de running was. ‘Hij raakte vorig jaar geblesseerd. Wat er precies was, weet ik nog altijd niet. Hij voelde gewoon niet goed aan en heeft zeker een half jaar rust gehad. Ik heb hem bewust heel rustig opgebouwd. Ik kon daarom ook goed begrijpen dat de bondscoach ons niet selecteerde voor de landenwedstrijd. Er waren anderen al langer goed in vorm. Nu zijn we met dit resultaat wel een stap dichter bij het WK gekomen. We zijn klaar om te gaan’, aldus Ahlmann in een openlijke sollicitatie richting bondscoach Otto Becker.

Kent Farrington had veel redenen om tevreden te zijn. Hij imponeerde zelf en ook zijn landgenoten lijken klaar voor de klus in Frankrijk. ‘Mijn paard is de hele week super geweest op wat de mooiste wedstrijd van de wereld is.’ Alleen die ene balk bleef voor  het gevoel knagen. ‘Dat was een dure fout van mij’, aldus de Amerikaan, refererend aan het verlies in prijzengeld van 130.000 euro.
Ehning reageerde gevat op zijn kostbare springfout en deed alsof hij een officiële persmededeling ging maken. ‘Vanaf vandaag heb ik besloten nooit meer pakketjes via DHL te verzenden.’ (foto: Remco Veurink)

Klik hier voor de uitslag

 

Goede berichten vanuit het CHIO Aken. Katrin Eckermann houdt aan haar naar het zich liet aanzien nare val op de sloot met Firth of Lorne (v. For Pleasure) slechts een gebroken sleutelbeen over. Met de tienjarige hengst maakte ze net als donderdag in de tweede manche van de landenwedstrijd een buiteling. Toen stond de Duitse amazone meteen weer op, nu bleef ze liggen, waarna tientallen hulpverleners toesnelden. Achter groene schermen werden de eerste medische checks gedaan. Onder applaus werd ze daarna afgevoerd met de ambulance. Een applaus dat nog luider en langer werd toen de commentator aangaf dat Katrin bij kennis was en geen levensbedreigende verwondingen had opgelopen.

De voshengst Firth of Lorne is ook geblesseerd geraakt. Hij galoppeerde naar de uitgang na de val, maar liep daarbij duidelijk onregelmatig. In de kliniek zijn foto’s gemaakt en daarop zijn wel kneuzingen te constateren, maar geen zware verwondingen.

Bekijk het filmpje van de val van Eckermann en Firth of Lorne.

Facebook CHIO Aachen/Hoefslag

(Foto: Global Champions Tour)

Shane Breen won de eerste springrubriek van deze zondag op het CHIO Aken, de SAP Preis. In 65,65 seconden was hij de snelste in dit parcours direct op tijd, met Calido Boy (v. Calido Ass). De Italiaan Emanuele Gaudiano stuurde Caesario (v. Cornet Obolensky) in 66,34 naar de tweede prijs. Ben Asselin uit Canada werd derde met de KWPN-ruin Makavoy (v. Hors la Loi II), voor Janika Sprunger (Zwitserland) met JL’s Komparse (v. Kolibri).

Marc Houtzager was de enige Nederlander in deze rubriek. Met een foutloze ronde eindigde hij op de zevende plaats op de rug van de 12-jarige Sterrehof’s Voltaire (v. Now or Never M).

Uitslag SAP Preis CHIO Aken.

(Foto: Remco Veurink)

 

Het CHIO Aken werd in de dressuur vooral de wedstrijd van de Duitsers. De oosterburen ogen weer dominant als in hun beste dagen en hebben een waar dreamteam achter de hand voor het WK in Normandië. Veel aandacht ging uit naar Matthias Rath en Totilas, winnaars van de eerste twee proeven en afwezig in de Kür, maar zeker zo opvallend was het optreden van Isabell Werth en de tienjarige Bella Rose (foto, v. Belissimo M). De optredens van de geroutineerde amazone en haar zo sympathiek ogende merrie voelden de afgelopen dagen voor het publiek als een frisse wind die door het bloedhete dressuurstadion ging. Het laatste aan afstemming -wat vooral tot uiting komt in de pirouettes, aangezien Bella Rose nog meer gewicht op de achterhand moet nemen- mag er dan nog niet zijn, het is voor nu niet meer dan een voetnoot op een protocol dat in de Kür prachtige cijfers liet zien.

In de schaduw laten lopen

Werth, die al zolang meedraait in de top, toonde zich na afloop van haar proef zeer geëmotioneerd en was tot tranen geroerd. ‘Ik ben zo blij dat mijn merrie zich hier na al die dagen zo heeft laten zien. Bella Rose heeft me altijd gefascineerd, al als jong paard. We hebben haar lange tijd lekker in de schaduw laten lopen van de andere paarden en daar plukken we nu de vruchten van. Ik heb hier vooral de aandacht gericht op de Grand Prix en de Spécial en bewust de Kür niet geoefend om haar niet in verwarring te brengen. Tot vandaag had ik niet meer dan delen uit deze proef los van elkaar geoefend. Het is een geheel nieuwe Kür, de muziek is speciaal voor haar gecomponeerd. Toen ik deze voor het eerst in de studio hoorde, had ik meteen kippenvel.’

Volgens Werth zal het slechts een kwestie van tijd zijn, eerdat de juryleden haar proeven nog hoger zullen beoordelen. Mogelijk dat dit in Normandië al gaat gebeuren. De Duitse dressuurdiva kijkt reikhalzend uit naar dit evenement. ‘We zijn op het moment ongelofelijk sterk. We hebben hier het beste team ooit gehad. Het is nu zaak om de rust te bewaren en deze lijn voort te zetten.’

‘Landenwedstrijd uitgemaakte zaak’

De Nederlandse bondscoach Wim Ernes kon ook niet anders concluderen dan dat Duitsland er voor het individuele podium nog een kandidaat bij heeft in Normandië. ‘Het wordt individueel gezien heel spannend. Voor de sport komt deze wedstrijd in Aken op het juiste moment. De landenwedstrijd lijkt me wel een uitgemaakte zaak. Het staat bijna vast dat Duitsland die gaat winnen. Voor de rest is het een meer open wedstrijd en behoren wij zeker tot de grote kanshebbers. Ik ben daarom blij met het resultaat hier. Tweede in deze landenwedstrijd is gewoon prima met dit team en het is mooi dat we twee ruiters bij de beste vijftien voor de Kür hadden. Jammer dat bij Adelinde en Parzival het beste er vanaf was. Dat kan onder deze omstandigheden gebeuren. Het positieve gevoel overheerst bij mij.’ (foto: Remco Veurink)

Bron: Hoefslag

Op het prestigieuze CHIO Aken, waar de 25 beste vierspanmenners ter wereld streden om de individuele en teamtitels heeft het Nederlandse team onder leiding van bondscoach Harry de Ruyter evenals in 2013 de landentitel veroverd. IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman verdedigden de Nederlandse vlag met verve. Hongarije werd tweede, gastland Duitsland derde. Koos de Ronde, die vorig jaar nog individueel tweede werd behaalde nu brons.

Vijf dagen mensport

De imposante menwedstrijd in Aken duurde maar liefst vijf dagen. Woensdag werden de individuele dressuurproeven verreden, waarin de Amerikaan Chester Weber, dressuurkoning bij de vierspannen met zijn prachtige KWPN-span aan het langste eind trok, met 36,22 strafpunten. Theo Timmerman boekte het beste Nederlandse dressuurresultaat met 42,12 punten, goed voor een derde plaats. In de dressuurproef voor de landenteams overtrof Timmerman deze score en verdiende 36,42 punten, waarmee hij knap tweede werd achter Weber. Tweevoudig wereldkampioen Boyd Exell (AUS) verdedigde zijn zevenvoudige overwinning in Aken. Na een tweede plaats in de dressuur en 3 strafpunten voor een afgereden bal in de vaardigheid stond hij op iets meer dan 7 punten achterstand op Weber. In de zware marathon, die onder tropische omstandigheden werd gereden ging Exell vol in de aanval. Hij boekte op vier hindernissen de snelste tijd en schreef, ondanks een extra volte in een waterhindernis, de marathon op zijn naam, voor de jonge Duitser Michael Brauchle. Hiermee liep Exell flink in op Weber die vijfde werd in de marathon. Een bizarre procedurele strijd om een al dan niet afgereden bal door Exell werd in het nadeel van Exell beslist, zodat de formele overwinning naar Weber ging. Videobeelden wezen echter uit dat er geen bal was gerold. Koos de Ronde reed een foutloze vaardigheid en vervolgens een sterke marathon, waarmee hij opklom naar de derde individuele positie.

IJsbrand Chardon, bij aanvang van de marathon op een derde plaats, had de pech in hindernis 1 zichzelf zodanig klem te rijden dat een groom moest afstappen. Chardon vervolgde de wedstrijd, zodat zijn dressuurresultaat bleef meetellen voor het landenklassement. Een individuele hoge notering zat er voor hem echter niet meer in. Theo Timmerman reed een fractie sneller dan De Ronde, werd zevende in de marathon en individueel als zesde geplaatst.

Nederland wederom sterkste team

Het Nederlandse team bewees weer het sterkste team ter wereld te zijn bij de vierspannen. Gastland Duitsland realiseerde goede resultaten in de dressuur en vaardigheid met als sterkste deelnemers Christoph Sandmann en Georg von Stein. Na deze twee onderdelen stond Duitsland op 13 punten achterstand achter Nederland. In de marathon kwamen de Hongaren zo sterk naar voren dat dit land na twee onderdelen Duitsland voorbijstreefde, ondanks het kantelen van József Dobrovitz jr. in hindernis 8. In de pittige beslissende vaardigheid voor teams maakte Zoltán Lázár het nog heel spannend door slechts 3 strafpunten te noteren. Chardon die bijna poort 14 vergat en een extra volte moest draaien kreeg 10.61 strafpunten. Timmerman die gaandeweg het parcours steeds beter in zijn ritme kwam hield het bij 6.73 strafpunten. Laatste starter Koos de Ronde beperkte de schade tot slechts 6 strafpunten, zodat het Nederlandse team wederom goud verdiende in Aken.

Individueel
1. Chester Weber (USA) 134,48
2. Boyd Exell (AUS) 135,63
3. Koos de Ronde (NED) 149,54
6. Theo Timmerman (NED) 152,79
16. IJsbrand Chardon (NED) 173,28

Teams
1. Nederland 292,85
2. Hongarije 309,82
3. Duitsland 312,36

Klik hier voor de individuele einduitslagen
Klik hier voor de landenteams einduitslagen
Klik hier voor alle uitslagen

Hoefnet/Hoefslag

Adelinde Cornelissen sloot Aken af met een zesde plek in de Kür op muziek. Ze scoorde 81,95% met een niet meer superscherp ogende Jerich Parzival N.O.P. (v. Jazz). Het kwam direct in het begin al tot uiting met een piaffe die erg voorwaarts gereden was en minder expressief ogende drafappuyementen. Cornelissen: ‘Hij was wel een beetje vermoeid ja. Ik voelde het al bij het losrijden en heb daarom niet het onderste uit de kan gehaald. Parzival heeft de laatste tijd veel concoursen gelopen, misschien teveel. Wel heeft het weer hier niet meegewerkt en is het ook van belang om het wedstrijdritme weer te pakken te krijgen.’

Na een overtuigende Grand Prix, volgde op zaterdag een tegenvaller in de Grand Prix Spécial. Een overgang naar de piaffe ging geheel de mist in. ‘Hij was al wel wat kriebelig tijdens het losrijden’, verklaart Cornelissen. ‘In de proef was er even complete miscommunicatie. Dat kostte me erg veel punten met de dubbel tellende piaffe. Toch overheerst het goede gevoel. Ik was zeer blij met de Grand Prix en sta weer goed op scherp.’

Marathonman Minderhoud

Ook het Aken-avontuur van Hans Peter Minderhoud zit erop. De marathonman van de dressuur (zeven proeven met drie paarden in vijf dagen) eindigde met een score van 76,85% in de Kür, waarbij het Duitse jurylid Plewa niet bepaald een helpende hand toestak. Minderhouds Glock’s Flirt (v. Florestan I) zette wel opnieuw zijn beste beentje voort.  De vosruin toonde sterke wisselseries, klein gereden pirouettes en fijne appuyementen in passage en galop, waarbij de Spaanse klanken van de ‘Tango-Kür’ hun uitwerking niet misten. De drafverruimingen waren minder overtuigend dan aan het begin van de week en het onrustige beeld in de piaffe was nog aanwezig, maar daarin was verbetering merkzaam. Minderhoud: ‘Hij piaffeerde inderdaad aardig. Dat wordt elke keer beter. Toch was het beste er wel van af hoor, voelde ik. Maar dat geldt eigenlijk ook voor mij. Ik ben super blij met dit paard. Hij is heel steady en doet ondanks de moeilijke omstandigheden toch gewoon zijn ding.’ (foto: Remco Veurink)

Bron: Hoefslag

Hun grote rivalen van de eerste twee proeven ontbraken en ook nu verliep niet alles van een leien dakje, maar het werd op de valreep toch nog ‘eind goed, al goed’ voor Charlotte Dujardin en Valegro (Negro). Het duo won op CHIO Aken de hoofdrubriek in de dressuur met 87,90%, goed voor 43.000 euro prijzengeld. De plekken twee tot en met vier gingen naar Duitsland, als beste Nederlandse combinatie kwam Adelinde Cornelissen uit de bus op plek zes.

Vanmorgen om 10 uur kwam Valentina Truppa als eerste het volgepakte nieuwe stadion binnen met haar toppaard Fixdesign Eremo del Castegno (v. Rohdiamant), om een prachtige score van 78.575% neer te zetten. Eerste Nederlander Hans Peter Minderhoud stuurde Glock’s Flirt (v. Florestan) op de klanken van de kür van stalgenoot Tango naar 76.850%, een mooi resultaat voor deze nog jonge combinatie. Flirt liet een gelijkmatige oefening zien, met prima series en ook de pirouettes waren voor elkaar. Op het protocol prijken louter zevens en achten, alleen de wat zwenkende piaffe krijgt een enkel zesje.

Cornelissen en Parzival spetteren niet

Dan Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival N.O.P., die als achtste de ring in kwamen. Gisteren in de Special ontstond er een dikke storing bij de inzet van de eerste piaffe, die uiteindelijk helemaal niet getoond werd. Vanmorgen is dat niet aan de orde. Parzival reageert zoals we van hem gewend zijn en er verschijnt een enkele negen voor de piaffe op het scorebord. Daarnaast zijn er dikke achten voor de pirouettes; met name die naar rechts is mooi doorgesprongen en op een dubbeltje. Toch kan een aantal onderdelen nog beter, zoals de wissels om de pas, waarin Parzival wat achter de loodlijn komt en de uitgestrekte stap, waarin de lossigheid ontbreekt. Muziek en interpretatie, en choreografie, van de nieuwe kür zijn al dik in orde: die levert een dikke negen gemiddeld op. Mooie, maar wat weinig spetterende kür van Cornelissen die een tot dan toe hoogste score opleverde van 81.950%.

Damon Hill naar 86%

Meteen na Adelinde is het de jonge Deense Anna Kasprzak die haar rentree met de van een oogoperatie herstelde Donnperignon viert met een superscore van 82.125%.
De Duitse topcombinatie Helen Langehanenberg en Damon Hill NRW komt daar dik overheen met 86.025%. Na de galopreprise ontstaat een miscommunicatie als de hengst zo ongeveer in stap valt, maar verder is de proef goed. De fouten in de wissels om de pas kan Langehanenberg herstellen op een reservelijn, waar ze nog voorzichtige zesjes opleveren. Toch is Damon Hill niet zo sprankelend en mag zijn amazone tevreden zijn met de score.

Valegro: niet top, toch winst

Ook Valegro, die meteen na Damon Hill zijn kunsten mag vertonen, mist een beetje de uitstraling die hij normaal gesproken heeft. Vijf dagen Duitse hitte doen de Negro-zoon geen goed. Charlotte Dujardin is echter vastbesloten orde op zaken te stellen en dat lukt voor een groot deel. Hoogtepunten zijn de pirouettes, de uitgestrekte draf en de appuyementen. Wat wel weer de mist in gaat zijn de wissels om de pas. Op een tweede lijntje zijn ze correct, en de combinatie toont maar net voldoende eners. 87.900%, toch ruim voldoende om Langehanenberg naar de kroon te steken en dat heeft de Olympische en Europese kampioen en de wereldbekerwinnares vooral te danken aan haar harde werken tijdens de proef en aan de hogere cijfers voor het artistieke gedeelte. Na afloop erkende Dujardin dat de wedstrijd in Aken een zware bevalling was. ‘Ik heb in heel mijn leven niet zoveel fouten gereden als in de Grand Prix. Het was echt een week met ups and downs hier. De wissel waren echt een probleem. Ik had vooral moeite met het inzetten van de series. Het was net alsof je bij het springen het oog op de sprong opeens kwijt bent.’

Emotie bij Werth door Bella Rose

De Zweedse topcombinatie Tinne Vilhelmson Silfvén en de 12-jarige Don Davidoff-zoon Don Auriello zijn goed voor 81.850%. Dan zijn – bij gebrek aan Totilas en Rath – publiekslievelingen Isabell Werth en Bella Rose aan de beurt. Geen enkel paard van Werth loopt zo ongedwongen en elegant als deze 10-jarige vosmerrie van Belissimo M en er is er niet een met zo’n mooie pi/pa tour, die negens op het scorebord brengt. De uitspraak van Werth dat dit haar beste paard ooit is, wordt in Aken bevestigd. Ze is de revelatie van het toernooi. Onder toeziend oog van eigenaresse Madeleine Winter-Schulze swingt de combinatie naar een geweldige 85.150%, een derde plek achter Damon Hill. Een topprestatie van het talentvolle paard en haar tot tranen toe geroerde amazone.
Laatste amazone Kristina Sprehe en een andere zwarte hengst, Desperados (v. De Niro) vervullen met verve de rol als invaller voor Rath/Totilas en rijden zich met 83.150% tussen de toppers op een vierde plek.

De strijd van de beste paarden van de wereld wordt op het CHIO Aken in het voordeel van Valegro beslist. Damon Hill eindigt als tweede, coming star Bella Rose is derde, Desperados mooi vierde, Donnperignon vijfde en voor good old Parzival  is er een zesde plek. Het antwoord op de vraag waar Totilas in dit rijtje thuishoort krijgen we pas in Normandië.

Uitslag Deutsche Bank Preis Kür CHIO Aken.

Met Glock’s Romanov (v. Rohdiamant) eindigde Hans Peter Minderhoud gisteravond in het dressuurstadion van Aken op de derde plaats. De wissels om de pas verliepen nog niet vlekkeloos, maar de hengst stond er beter aan dan in de Grand Prix en er verschenen hoge cijfers op het scorebord voor de muziek en interpretatie. 75.325% was de beloning voor de sjieke combinatie. Dorothee Schneider en de Westfaalse merrie Forward Looking (v. Fidermark) grepen de overwinning met 77.175% en ook de tweede plaats was voor Duitsland. Marion Engelen, die pas maandag te horen kreeg dat ze mocht starten in Aken, eindigde voor Minderhoud. Ze stuurde de Oldenburger ruin Diego (v. Don Larino) naar 75.900%. Nadine Capellmann met Girasoll, Jenny Lang met Loverboy en Hubertus Schmidt met Florenciano zien we op de plaatsen vier tot en met zes.

Uitslag CDI Kür CHIO Aken.

(Foto: Remco Veurink)

 

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer