Onderzoekers vinden verband tussen selenium en luchtzuigen

Onderzoekers vinden verband tussen selenium en luchtzuigen

0 1764
Supplementen
Supplementen

Luchtzuigen is een van de meest voorkomende stalgebreken bij paarden. Onderzoek in Kentucky, Amerika, wees uit dat dit wellicht in verband staat met het anti-oxidant selenium, dat vaak als supplement wordt bijgevoerd.

Stalgebreken

Stalgebreken als weven, kribbebijten en luchtzuigen komen vaak voor bij zowel sportpaarden als gezelschapspaarden. Behalve een naar gezicht op stal en zorgen om welzijn, kan een stalgebrek ook leiden tot onder andere tandproblemen, slechte prestaties, gewichtsverlies en koliek. Kathleen Crandell, voedingsdeskundige bij Kentucky Equine Research, deed samen met haar team een onderzoek naar luchtzuigen.

Oorzaak

De exacte oorzaak van luchtzuigen is onbekend. Sommigen suggereren dat luchtzuigen een gevolg is van slechte voeding of management. Anderen geloven dat veranderende biologische functies de boosdoener zijn, zoals verminderde anti-oxidanten of oxidatieve stress. Bij oxidatieve stress worden voedingsstoffen niet juist verbrand. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door psychische of lichamelijke stress.

Het onderzoek

Omdat elementen als selenium, zink, magnesium en koper het lichaam van het paard zouden beschermen voor oxidatieve stress, ging een van de onderzoeksgroepen met dit onderwerp aan de slag. Bloedmonsters werden op diverse momenten verzameld van verschillende paarden die luchtzuigen. Ook paarden die niet luchtzuigen werden meegenomen, om de resultaten te kunnen vergelijken. De monsters werden geanalyseerd op verschillende signalen van oxidatie.

Minder selenium bij luchtzuigers

‘De meest belangrijke uitkomst uit dit onderzoek was dat de concentratie selenium significant lager was bij paarden die regelmatig luchtzuigen dan bij paarden die geen verleden met luchtzuigen hebben. De laagste metingen werden gedaan bij paarden die aan het luchtzuigen waren, op het moment dat bloed werd afgenomen. Op basis van deze gegevens concluderen wij dat selenium wellicht een rol speelt bij het stereotype gedrag luchtzuigen.’

Management

‘Management speelt ook een grote rol bij het minimaliseren van stalgebreken. We denken dat het verbeteren van de leefomgeving van het paard, door bijvoorbeeld onbeperkt hooi of grazen, contact tussen paarden en naar buiten gaan in groepen, het welzijn van de paarden verbetert.’

Bron: Kentucky Equine Research

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties