De reis naar de WEG in Tryon is (letterlijk) begonnen!

De reis naar de WEG in Tryon is (letterlijk) begonnen!

0 272
WEG, Tryon
Paarden vertrekken vanuit Luik naar de WEG in Tryon (Foto: FEI/Dirk Caremans)

De tocht naar Tryon is begonnen! Nog nooit in de geschiedenis van de paardensport zullen zoveel paarden met het vliegtuig vervoerd worden.

550 paarden per vliegtuig

Gisteren vertrokken al 67 paarden naar Tryon, negen dagen voor de start van de Wereldruiterspelen. In totaal zullen 550 paarden het luchtruim kiezen. 270 paarden zullen over land vervoerd worden.

 

23 vluchten vertrekken vanuit België en Dubai. Daarnaast vertrekken uit 11 Zuid-Amerikaanse steden vluchten, bijvoorbeeld uit Buenos Aires, Sao Paolo, Santiago, Lima, Montevideo en San José. Alles wordt gecoördineerd door paardentransportbedrijf Peden Bloodstock (samen met The Dutta Corp). Dat bedrijf startte in 1947 met het transport van paarden.

Militaire precisie

FEI-voorzitter Ingmar De Vos zegt: ‘Dit is de grootste commerciële luchtoperatie voor paarden ooit. Enkel het oorlogstransport voor paarden komt in de buurt. De militaire precisie die bij de logistieke kant komt kijken is dus ongelofelijk. Deze paarden zijn atleten: ze zijn niet alleen erg kostbaar, maar moeten ook in topconditie aankomen.’

‘Zo comfortabel mogelijk’

Emirates Sky Cargo landde gisteren met de eerste paarden in Greenville-Spartanburg International Airport. De paarden vliegen in een speciaal ontworpen Boeing 777 in aangepaste stallen, waarin de temperatuur constant wordt gehouden.

WEG
Paarden komen aan op Greeneville Spartanburg, South Carolina (USA) voor de WEG (Foto: FEI/Tori Repole)

Wilfred D’Souza is manager voor Cargo Scheduling, Planning & Equine Transportation bij Emirates SkyCargo. Hij vertelt: ‘De afgelopen zestien jaar hebben we veel expertise en vaardigheden opgebouwd op het vlak van paardentransport. We kunnen de paarden dankzij minutieuze planning en aandacht voor details de paarden een zo comfortabel mogelijke vlucht bezorgen.’

Een paar cijfers

 

 

  • Het materiaal uit Europa alleen (dus zonder het gewicht van de paarden) weegt zo’n 123.000 ton. Dat omvat onder meer de zadels en hoofdstellen, dekens, grooming kits, kruiwagens en mestvorken, hoefijzers en zo’n 51 ton voer.
  • De eerste vlucht duurde 8 uur en 50 minuten en vervoerde paarden uit dertien landen (Oostenrijk, België, Bahrein, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Oman, Portugal, Spanje, Zwitserland en Zweden).
  • De temperatuur aan boord bedroeg tussen de 14 en 17 graden Celcius.

 

 

Bron: Persbericht FEI

Foto: FEI/Dirk Caremans en Tori Repole

Reacties