Poets jij je paard op een goede en veilige manier?

Poets jij je paard op een goede en veilige manier?

Poetsen
Poetsen

Poets jij je paard goed? Een recente Franse studie suggereert dat je dat misschien niet veilig doet. Ruiters weten meestal wel dat poetsen belangrijk is, maar vaak poetsen ze hun paard op een onaangename en zelfs gevaarlijke manier.

‘We poetsen onze paarden regelmatig, dus het is belangrijk om dat op een goede manier te doen,’ zegt onderzoekster Léa Lansade. ‘Dat is ook belangrijk voor onszelf’, voegt ze toe. ‘Een kwart van alle ongevallen met paarden, waardoor mensen in het ziekenhuis terechtkomen, gebeurt naast het paard. En de letsels zijn dan niet minder ernstig dan na een val. Ze zijn vaak zelfs ernstiger of zelfs fataal.’

‘Gevaarlijk gedrag tijdens het poetsen’

Lansade en haar collega’s observeerden 69 ruiters met een verschillend niveau van ervaring terwijl ze een paard poetsten. Ze merkten een ‘alarmerend aantal fouten’ op.

‘Verrassend genoeg lieten alle ruiters op een bepaald moment gevaarlijk gedrag zien tijdens een poetssessie. Gemiddeld zagen we zes gevaarlijke acties tijdens een poetssessie,’ zegt Lansade. Onder gevaarlijke acties schaarden de onderzoekers onder meer op een knie gaan zitten naast het paard of zonder te kijken achter een paard langs lopen.

‘Agressief gedrag of pijnreacties’

De helft van de paarden lieten agressief gedrag of pijnreacties zien tijdens het poetsen: achteruit springen, dreigen en proberen om te bijten of te schoppen. In negen gevallen ontsnapten de ruiters nipt aan een ernstig ongeluk.

‘In die gevallen raakten de tanden of de hoeven van het paard het hoofd of het lichaam van de ruiter bijna,’ zegt Lansade. ‘In de meeste gevallen was de ruiter zich daar zelfs niet van bewust.’

Slechts 5% van de paarden liet positief gedrag zien tijdens een poetssessie: ze probeerden de ruiter probeerde de ruiter te groomen of zochten meer contact.

Er waren niet veel verschillen tussen ruiters met veel of weinig ervaring. En ondanks de risico’s droeg slechts 7% van de ruiters een cap tijdens het poetsen.

‘Heel weinig bewustzijn’

‘Deze studie heeft aangetoond dat poetsen vaak veeleer een bron van ongemak is dan van paardenwelzijn,’ zegt Lansade. ‘Dat verbetert niet naarmate een ruiter meer ervaring heeft met paarden. Op dit moment is er rond dat probleem heel weinig bewustzijn. Deze resultaten kunnen zeker helpen om te verklaren wanneer er zo veel ongelukken met paarden gebeuren op de grond.’

Lansade en haar mede-onderzoekers hebben een veilige én aangename poetsmethode ontwikkeld. Die is intussen getest op 27 paarden, tijdens een nieuw onderzoeksproject. De resultaten daarvan worden later gedeeld.

Bron: The Horse

Foto: Stock

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

Hopa Sport

Omschrijving

Hopa Sport

+32(0)15 24 64 09

info@hopasport.be

Bekijk bedrijfsprofiel

Auman Dirk

Omschrijving

Auman Dirk

+32(0)9 349 38 82

auman.dirk@skynet.be

Bekijk bedrijfsprofiel

Naamsvermeldingen

Theuns Ruitersport

Omschrijving

Theuns Ruitersport

+32(0)3 666 49 79

ruitersport@theuns.be

JP Saddlery

Omschrijving

JP Saddlery

+32(0)50 37 27 19

kristl.deprauw@skynet.be

Berten-Seijnhaeve Lederhandel

Omschrijving

Berten-Seijnhaeve Lederhandel

+32(0)11 25 37 75

info@lederhandel.be

Reacties