Geneesmiddel tegen hoefbevangenheid belooft een oplossing te zijn

Geneesmiddel tegen hoefbevangenheid belooft een oplossing te zijn

0 3657
Witte lijn op de hoef duidt op hoefbevangenheid

Het geneesmiddel Velagliflozine voorkomt dat pony’s met een afwijkende insuline regulatie hoefbevangen worden. Een gat in de markt, zo lijkt het.

Hoefbevangenheid is een erg pijnlijke ontsteking binnen in de hoef en gaat vaak samen met kreupelheid, koorts en zwellingen. De meest voorkomende oorzaken zijn een abnormale insuline regulatie en de ziekte van cushing.  Maar ook overgewicht, zoolkneuzingen, baarmoederontstekingen en darmstoornissen kunnen hierin een rol spelen.

Velagliflozine

Onderzoekers A. Meier, D. Reiche, M. de Laat, C. Pollitt, D. Walsh en M. Sillence schreven een artikel in Plos One, waarin zij constateerden dat er geen diergeneesmiddelen  voor de behandeling van een afwijkende insuline regulatie bij paarden geregistreerd staan. Na deze gewaarwording beschreven zij in het artikel een Australisch onderzoek dat de effectiviteit van Velagliflozine onderzocht, een medicijn dat ontworpen is door het Duitse bedrijf Boehringer Ingelheim.

45% lagere concentratie

Om te kunnen bevestigen dat Velagliflozine het insuline gehalte omlaag brengt, ontwierpen de onderzoekers een veldonderzoek met 75 pony’s. 49 pony’s met de hoogste insuline concentratie werden geselecteerd.

De pony’s die niet behandeld werden met Velagliflozine ontwikkelden hoefbevangenheid. Zij werden vergeleken met de pony’s die wel behandeld werden. De pony’s kregen allemaal hetzelfde dieet. Op dag twee werd gedurende 4 uur na de maaltijd het bloedglucose en de insulineconcentraties gemeten. In dit vroege stadium bleek de glucoseconcentratie al 45% lager te zijn in vergelijking met de niet-behandelde dieren.

‘Velagliflozine blijkt een geschikt middel voor de pony’s: er ontstonden geen klinische bijwerkingen. Het is een veelbelovend en veilig middel voor het behandelen van abnormale insuline regulatie. Daarnaast kan het geneesmiddel, doordat het de hoge concentraties insuline verminderd, worden gebruikt om hoefbevangenheid te voorkomen,’ schreven de gedreven onderzoekers.

 

Bron: horsetalk

Foto: Bonpard

Vergelijkbare artikelen

Reacties