Paralympiër Nicole den Dulk in België in training bij Diana Smolders

Paralympiër Nicole den Dulk in België in training bij Diana Smolders

0 969

Eind 2016 besloot Nicole den Dulk na een periode van bijna vijf jaar dat het tijd was voor een nieuw avontuur: ze liet haar paarden niet meer trainen bij Chris Haazen. Haar nieuwe trainster werd Annemarie Hannen, van Stal Neermolen. Ondanks hun intenties om de succesvolle combinatie voort te zetten blijken de drukke sportagenda’s niet langer verenigbaar. Den Dulk maakt nu een doorstart bij haar nieuwe trainster Diana Smolders.

Den Dulk en Hannen lieten via hun Facebook weten dat zij na veel lachen, op concours gaan, buitenritten en gezelschap hun vriendschap voortzetten. Den Dulk is dankbaar, haar doelen zijn onveranderd en wil de goede lijn, die ze samen met Hannen te pakken had, voortzetten.

De para-dressuuramazone, die tijdens de Paralympics in Rio de Janeiro de bronzen teammedaille met haar Wally (Wallace N.O.P. v. Future) behaalde, in februari weten dat ze haar pijlen ging richten op de reguliere dressuur met deze veertienjarige KWPN-ruin, evenals met de ruin Bubbles (Faust v. Fidertanz).

Belgische

Diana Smolders runt een kleinschalige dressuur- en trainingsstal in Molenbeersel, Limburg, België. Van jongs af aan rijdt ze wedstrijden in Nederland tot Lichte Tour niveau. Omdat ze uit België komt, heeft ze haar juniorentijd daar doorgebracht. De amazone vertelt: ‘Met het paard Clark, dat ik aankocht bij Patrick van der Meer had ik meteen de klik van mijn leven. We waren toen allebei veertien jaar. Hij was al een ouder paard en ik heb vele nationale en internationale successen met hem gehad, waaronder de titel Belgisch kampioen’.
Doel van Smolders nu is de Grand-Prix te bereiken.

Vrolijk in een schone stal

Smolders traint haar paarden op een gevoelsmatige, eerlijke en diervriendelijke manier. Naast het trainen en het lesgeven, neemt ze ook de verzorging van de paarden op zich. ‘Het is genieten om de paarden vrolijk in een schone stal te zien staan’, is haar motto. Ervaring heeft ze opgedaan als twaalfjarige bij de IJzeren Man in Weert. Iedere vakantie was ze daar aan het helpen en ging mee op wedstrijden met Patrick van der Meer. Van Laury de Wit heeft ze alles geleerd over het groomen. Ook is ze circa een jaar woonachtig geweest in Hoge-Mierde waar ze gewerkt heeft bij Academy Bartels. Op advies van Tineke Bartels heeft ze de twee jaar durende opleiding aan de Masterclass in Deurne gevolgd, waar ze afstudeerde als zelfstandig sportbeoefenaar.

Het klikt goed

‘Ik heb Nicole leren kennen via Annemarie Hannen, die hier eens kwam rijden met een viertal en aangaf weinig tijd te hebben om Nicole terdege te helpen. Toen heeft Nicole mij benaderd of ik tijd voor had had, in eerste instantie bij Hannen op stal. Ik ben daarheen gegaan, heb de paarden gereden, haar een paar keer geholpen en het klikt heel erg goed tussen ons’, aldus Smolders. ‘De paarden van Nicole staan nu ook bij mij op stal, zodat ik ze ook kan rijden en een band met ze kan opbouwen. Nicole komt elke dag naar stal, het is een superleuke meid en het samenwerken gaat heel prettig’.

Wedstrijdritme

Nicole zal met Wally en Bubbles ook in de reguliere dressuur blijven rijden om zo in het wedstrijdritme te blijven. ‘En bovendien is het leuk dat het ook in deze wedstrijden goed gaat. Ze heeft zich met beide paarden geselecteerd voor de finale van de Keelven Dressuur Cup in Someren’, voegt Smolders nog toe die uitkijkt naar de samenwerking. Het is een uitdaging die zeker in het begin veel nieuwe dingen met zich mee zal brengen maar ze ziet het vooral positief in. ‘Ik vind het met name ook heel erg leuk want ik mis de wedstrijden op niveau toch wel. Het is geweldig om dat nu als begeleider weer te gaan meemaken’, besluit ze enthousiast.

Bron: Hoefslag

Foto: DigiShots/Diana Smolders

[shortcode-variables slug=”post-banner”]

Reacties