Edward Gal en Totlias CHIO Rotterdam 2010
Edward Gal en Totlias CHIO Rotterdam 2010 Foto: Diana Bloemendal

CHIO Rotterdam

Tijdens het allereerste CHIO Rotterdam in 1948 bestond de Kür op muziek nog niet. Deze deed in 1987 z'n intrede in het Kralingse Bos en zorgt sindsdien voor een uitverkocht huis op de zaterdagavond. Dansende paarden, muziek, de locatie in het bos…. het is magisch, een sprookjesbos. Ter gelegenheid van het 75ste CHIO Rotterdam blikken we terug.

Advertisement

Boost voor de dressuursport

In de jaren '80 van de vorige eeuw kreeg de dressuursport een enorme boost. Joep Bartels werd tijdens de prijsuitreiking van de Olympische Spelen in 1984 in Los Angeles geïnspireerd door Dr. Reiner Klimke die met Ahlerich een serie galopwissels precies op het ritme van de muziek uitvoerde. Het idee ontstond om dit met alle oefeningen te doen en zo een 'dans' tussen mens en paard te laten ontstaan. De Kür op muziek was geboren en Joep kreeg het voor elkaar dat de Kür toegevoegd werd aan de grote kampioenschappen. In 1985 werd de Kür onderdeel van de FEI World Cup Dressage.

Groot succes

In Rotterdam stond in 1987 de Kür voor de eerste keer op het programma en was direct een groot succes. Toen vond de dressuur nog plaats in de dressuurpiste in het bos. In dat eerste jaar kwam het publiek er al massaal op af. De Amerikaan Robert Dover won de eerste Kür met Federleicht (74,60%). Bijzonder was dat 'dressuurkanon' Reiner Klimke in Rotterdam opeens met andere ogen keek naar de Kür op muziek die hij eerder als een circus omschreef. Sinds 2006 vinden de dressuur en de Kür op Muziek plaats in het hoofdstadion maar nog altijd is deze rubriek de publiekstrekker van het CHIO.

Edward Gal

Volop magie in het Kralingse Bos

We vroegen Edward Gal naar zijn herinneringen aan de Kür op Muziek in Rotterdam. “Het oude dressuurstadion was speciaal. Ik heb er met Lingh en Gribaldi gereden. In mijn herinneringen was het altijd mooi weer en heel druk. De mensen zaten zelfs op de grond, er was geen stoeltje meer vrij en het licht was heel bijzonder", zo vertelt hij enthousiast. Edward reed in Rotterdam in 2010 zijn legendarische Kür op muziek op Totilas in de regen. Later dat jaar werd de combinatie wereldkampioen in Kentucky. Joost Peters, de maker van de Kür van Edward vertelt: “Iedereen herinnert zich in 2010 de kür van Edward en Totilas, in de stromende regen.”

Speciaal om te rijden

De laatste Kür-overwinning in het oude dressuurstadion was van Kirsten Beckers. Met Broere Jazz, waarvan ze de teugels het jaar ervoor overnam van Tineke Bartels, behaalde ze in 2005 een score van 76,67%. “Rijden in het hoofdstadion in Rotterdam is geweldig, maar in het stadion in het bos was speciaal. Ik kom uit Rotterdam en het was een droom voor mij dat jaar. Die avond was sfeervol als altijd en de mensen zaten zelfs tussen de tribune en de ring in het gras. Veel paarden vonden dat spannend, maar Broere Jazz deed er in Rotterdam juist een schepje bovenop. Ik heb het vaker gezegd; hij hield van veel publiek, het leek alsof hij de mensen telde", aldus Kirsten.