Afbeelding

United Touch S

De merrielijn van United Touch S gaat terug op de Olympische winnaar Classic Touch (v. Caletto II uit Sevada v. Landgraf I, Stamm 4025, fokker: Hans-Werner Ritters). Ludger Beerbaum won individueel goud met hem in 1992 in Barcelona. United Touch S heeft inmiddels een top carrière onder Richard Vogel, zo wonnen ze de 1.60m Grand Prix van Stuttgart en de prestigieuze Rolex Grand Prix van Genève. We duiken in de moederlijn van springfenomeen United Touch S.

Advertisement

Tekst: Adriana van Tilburg | Foto's: Arnd Bronkhorst/ Dirk Caremans

De moeder van de latere Classic Touch, Sevada, werd verkocht aan Hans-Werner Ritters en kreeg voor haar sportcarrière één veulen. Dit zou Wippe (v. Caletto II) worden, later bekend als Classic Touch. Hans-Werner herinnert zich: “De moeder van Sevada was de Roman-dochter Las Vegas. Ze was een uitstekend paard. Ze was voor mij de beste Roman-nakomeling die ik kende. Ik kocht Sevada als tweejarige. Thies Piening was een vriend van me en ik kocht verschillende veulens die door hem gefokt waren. Ik wist dat hij deze Landgraf I-merrie had en dat hij wilde stoppen met het fokken. We hebben haar in een paddock laten vrijspringen en daarna ben ik niet meer weggegaan totdat ik haar gekocht had. 

Caletto II

Toen ze drie was heb ik Sevada gedekt. Caletto II was op dat moment een opkomende hengst. Ik dacht dat hij heel goed zou kunnen werken met het Landgraf I-bloed en het bloed in de moederlijn van Sevada. Caletto II was een zeer elastische en een mooi uitziende hengst. Hij verbeterde het exterieur van Sevada. Ze was een beetje stijf en was ook niet zo makkelijk onder het zadel, maar ze toonde wel veel vermogen. Jens Ritters heeft Sevada een vroege opleiding gegeven tot 1.40m en Breido Graf zu Rantzau heeft haar in de internationale sport gestart. Ook Franke Sloothaak heeft haar uitgebracht.”

Ontwikkeling

“Classic Touch werd reservekampioen op de keuring van de Holsteiner Elite Merries. Ze had veel temperament, maar niet op een slechte manier en ze had een uitmuntend goed karakter. Ze was in alles een heel speciaal paard en had veel werk nodig, mijn zoon Jens begon haar te rijden en na hem Wulf-Hinrich Hamann. Ze kwalificeerden zich voor het Bundeschampionat. Wulf reed haar tot het 1.40m en toen viel haar kwaliteit op bij mensen. Ik heb Capitol I gebruikt voor Classic Touch, omdat hij ook een opkomende hengst was, maar hij was een heel ander type dan Caletto II. Ik wilde een hoog energetisch, verfijnd paard kruisen met een hengst met veel vermogen en die wat rustiger in het hoofd was. Dit heeft geleid tot Cantate Touch. Ze was voor mij een prestatiepaard. Als fokker zag ik het talent van Sevada en Classic Touch. We kregen nakomelingen en toen we geld konden verdienen, verkochten we de paarden. Als ik toen had geweten hoe die lijn zich zou ontwikkelen, had ik de merries gehouden. Cantate Touch had bij ons alleen een hengstveulen van Locato. De match met Locato was niet de juiste, maar de kruising die familie van der Vorm later maakte met Lux Z was wel een goede. Ik denk wel dat L-bloed de juiste hengstenlijn is voor Cantate Touch. Verschillende mensen hebben me verteld dat de ronde van Richard Vogel en United Touch S in Genève heel bijzonder was. Richard Vogel is ook een uitstekende ruiter. Ik ben er trots op dat ik de basis heb gelegd voor zo’n geweldig paard!”

Familie van der Vorm De Margaretha Hoeve

Cantate Touch werd via Joop Aaldering naar familie Van der Vorm die eigenaar was van de Margaretha Hoeve. Annemiek van der Vorm vertelt namens haar familie: “Classic Touch was net Duits kampioen geworden. Van de heer Aaldering hoorden we dat ze een dochter had van Capitol I: Cantate Touch. We waren altijd Holstein-georiënteerd, mijn vader investeerde destijds in goede merries en heeft haar toen gekocht. Het was een fantastische merrie. In de loop der jaren werden we eigenaar van Lux Z en mijn familie vond dit een perfecte match met Cantate Touch. Lux Z had veel vermogen, lengte, kracht en was enorm flexibel. Volgens hen was dit de perfecte hengst voor een super voorzichtige merrie als Cantate Touch. Natuurlijk zijn we super trots op United Touch S.” Cantate Touch sprong in het 1.60m onder het zadel van Ben Schröder die in die tijd de paarden in de sport voor familie van der Vorm reed. Onder Ben won Cantate Nations Cups en onder andere de Grote Prijs van Modena in Italië 

Julius Peter Sinnack

Julius Peter Sinnack, die in 2015 in Westfalen de prijs Fokker van het Jaar kreeg, probeerde jarenlang de merrie Cantate Touch te kopen. In 2003 kon hij de hand leggen op een merrieveulen van Lux Z uit Cantate. Sinnack doopte deze veelbelovende Lux-dochter Touch of Class. Julius-Peter Sinnack herinnert zich: "Ik wilde altijd al iets uit de lijn van Classic Touch hebben. In de jaren negentig was Classic Touch HET paard dat ieders hart sneller deed kloppen. Ik zag haar na haar Olympische overwinning op stal bij Ludger Beerbaum. Ze maakte veel indruk op me! Ik vroeg mijn goede vriend Joop Aaldering of hij me kon helpen met het vinden van een nakomeling uit deze lijn. Cantate Touch was na haar sportcarrière actief als fokmerrie. Op dat moment kon ik nog niet weten hoe ze als fokmerrie zou zijn. Ik heb haar als jaarling laten vrijspringen en dat ging helemaal niet goed, ik was behoorlijk teleurgesteld. Ik heb haar als tweejarige gedekt en een embryo gespoeld. Ik wilde niet dat ze op zo'n jonge leeftijd haar veulen zou dragen. Dat was met Diamant de Semilly en dat werd een hengstveulen Deauville S, die later met Laura Kraut overwinningen behaalde in Nations Cups en 1.60m Grand Prix zoals in St. Moritz."

Diamant de Semilly

Hij vervolgt: "Ik gebruikte Diamant de Semilly, omdat Touch of Class een zeer typische bloedmerrie was en een beetje neerwaarts gebouwd. Ik heb hem later weer gebruikt voor Touch of Class. Het kost me weken en soms maanden om de juiste kruisingen voor de merries uit te zoeken. Na Diamant de Semilly gebruikte ik Canturo voor Touch of Class, dit merrieveulen was Zypria S die later 1.70m sprong met Willem Greve. Zij maakten deel uit van het Nederlandse Olympische team in Tokio in 2021 en van het winnende Nederlandse team voor de Nations Cup Finale in 2019."

Gretig

De tienjarige dochter van Touch of Class, New Classic S van Nabab de Reve, loopt momenteel 1.45m onder het zadel van Christine Gjerstad. Ze was al op jonge leeftijd erg gretig om te presteren, maar de paarden uit die lijn hebben echt de tijd nodig om zich te ontwikkelen. Touch of Class heeft ook een vijfjarige ruin van Balou du Rouet. Als hij meer balans krijgt en als hij zijn balans meer naar zijn achterhand kan verleggen, denk ik dat hij heel makkelijk 1.60m zal springen. Met Kannan gaf Touch of Class drie vrij grote paarden die nog jong zijn en meer tijd nodig hebben, maar ze hebben veel vermogen. Ik denk ook dat we deze terug zullen zien in de sport, tenminste één van hen, maar het zijn geen klassieke Duitse springpaarden."

Embryotransplantatie

"Ik gebruik nu alleen nog embryotransplantatie voor Touch of Class, omdat ze haar laatste twee veulens verloor tijdens de geboorte. Ik wil haar geen risico laten lopen. Ik probeer twee veulens per jaar uit haar te fokken en niet meer. Ik gebruik nu ook Emerald van ‘t Ruytershof, hij werkt goed op Touch of Class. Ik heb een veulen van vorig jaar en verwacht nog een veulen uit deze combinatie. Ik gebruik alleen jonge hengsten uit echt bewezen lijnen met succes in de sport aan moederszijde of bewezen hengsten. Uit de laatste groep komen Diamant de Semilly en Kannan. Op het moment dat ik klaar was met de embryotransplantatie van het embryo dat Deauville werd, kon ik Cantate Touch kopen. Ik heb haar toen gedekt met de door mij gefokte hengst Con Cento S (Cento x Polydor). Dit veulen, Con Touch S, zou op internationaal niveau gaan springen met Laura Kraut en Simone Blum en met die laatste sprong ze ook 1.60m. Na Con Cento S gebruikte ik de Hors la Loi II-zoon Untouchable voor Cantate Touch. Dit veulen werd de hengst Untouched, ook de vader van United Touch S. Als jong paard was hij al een spectaculair springpaard. Hij werd verkocht aan de sponsor van Nick Skelton die het eerste internationale succes had met Untouched. Later heeft Ben Maher nog met hem gereden, maar Untouched is te vroeg overleden. Ik weet zeker dat hij ongelooflijke dingen in de sport zou hebben laten zien.”

United Touch S

"Het vierde veulen van Touch of Class was United Touch S, uit de combinatie met de hengst Untouched. Dit was een groot risico door de inteelt. United Touch S was heel mooi als veulen en kon goed bewegen. Ik had al in gedachten dat United Touch S een goedgekeurde hengst kon worden. Hij had als Holsteiner geregistreerd kunnen worden, maar het Holsteiner Verband accepteerde zijn vader niet als dekhengst. Dus United Touch S werd een Westfaals geregistreerd veulen. Hij is eigenlijk volledig Holsteins gefokt met aansluitend Frans bloed. In tijd dat ik Untouched gebruikte liet hij al veelbelovende dingen zien als sportpaard. Ik wilde ook veel van Classic Touch terug hebben in de lijn. Het doel achter inteelt is dat je bepaalde eigenschappen consolideert. Uiteindelijk bleek dat met United Touch S goed uit te pakken. Als jong paard had hij een goede manier van springen. Ik weet nog dat toen hij twee jaar was en in de wei stond met andere jonge paarden. Ik heb daar zoveel avonden gezeten om hem te observeren. Hij had gewoon iets speciaals en ik kon nooit iets negatiefs aan hem ontdekken. Toen was het al een eyecatcher.”

Classic Touch en Piet Raaijmakers
Cantate Touch en Ben Sxchröder
Willem Greve en Zypria S