Ratina Z

Naam: Ratina Z
Geboren: 1982 Overleden: 2010
Ruiter: Piet Raijmakers (NED), Ludger Beerbaum (GER) (Nederland)
Belangrijke sportresultaten: Olympische Spelen Barcelona, zilveren medaille individueel, gouden teammedaille (1992) * WEG Den Haag, gouden teammedaille, 4e individueel (1994) * Europese Kampioenschap Mannheim, gouden medaille individueel, gouden teammedaille (1997) * Europese Kampioenschappen La Baule, gouden teammedaille, individueel vierde (1991) * 1e Wereldbekerfinale Göthenburg (1993) * 1e GP Aken (1996) * 4e Wereldbekerfinale Göthenburg (1995)
Stamboek: Hann (Ger)
Stamboom:
Ratina Z Ramiro Z Argentina Z Raimond Valine Almé Z Heureka Z
Uitspraak van ruiter: Piet Raijmakers: “Ratina was in één woord een fenomeen. Ze was een vaste waarde voor het Nederlandse team en wist niet wat het was om een fout te maken. Dat bewees ze later ook onder Ludger Beerbaum, die haar na Barcelona onder het zadel kreeg.” (Bron: KNHS) Ludger Beerbaum: “Ik heb nooit een paard gereden met meer talent en kracht dan Ratina. Ik zal haar nooit vergeten”. (bron: HorsUs)
Overige informatie: Ratina Z wordt beschouwd als ‘the mare of the century’. Onder Piet Raijmakers en Ludger Beerbaum heeft ze aan alle grote kampioenschappen ter wereld deelgenomen en op de Olympische Spelen van zowel Barcelona als Atlanta kwam ze met medailles thuis. In Aken 1999 nam Ratina Z afscheid van de sport. Naast een ongekende sportcarrière heeft Ratina Z ook de fokkerij gediend. Met name via embryotransplantatie is ze hier voor ingezet bij Stoeterij Zangersheide. Ze bracht onder meer de goedgekeurde hengsten Rex Z (v.Rebel Z), Crown Z (v.Carthago), Treasure Z (v. Dollar de la Pierre) en de talentvolle Comme Il Faut (v. Cornet Obolensky). In 2002 was er een rechtzaak tussen voormalig ruiter Ludger Beerbaum en eigenaar Leon Melchior. De fokker wilde de merrie hoogdrachtig naar huis halen om af te veulenen maar Beerbaum, waar de merrie van haar pensioen genoot en die later ook eigenaar was, werd in zijn gelijk gesteld en daar heeft ze haar veulen gebracht. In 2010 kwam er een einde aan het leven van de legendarische Ratina Z. Om het genetisch erfgoed van Ratina Z te behouden liet Melchior haar klonen, met als resultaat Ratina Alpha, Bèta en Gamma Z. Eén van de drie kwam echter al op jonge leeftijd te overlijden.

Ratina Z