Nina Houtzager - Hero Elvis
CH Deurne 2023
© DigiShots
Nina Houtzager - Hero Elvis CH Deurne 2023 © DigiShots digishots

NK Springen | Nina Houtzager wint Nederlandse titel bij de children

Springen

De medailles op het NK voor de children zijn zaterdag verdeeld na een uitermate spannende barrage. Nina Houtzager ging vanaf de eerste dag aan de leiding en gaf die niet meer uit handen. Ze won de kampioenstitel voor Liv Linssen (zilver) en Faye Louise Vos (brons). 

Advertisement

Zes combinaties naar het derde onderdeel

Tijdens het derde onderdeel gingen er zes combinaties met nul strafpunten van start. Vier combinaties wisten de nul vast te houden en plaatsten zich voor de tweede manche. Liv Linssen kreeg als eerste starter met haar Cini W Z een balk. Nina Houtzager reed met Hero Elvis een prima foutloze ronde en verzekerde zich van een podiumplaats. Stella Heijligers en Sambucca kregen een balk op de VDL-oxer. Liv Linssen kwam nogmaals in de ring, maar dan met haar merrie Lacona. Ze reden een foutloze ronde waarna Liv en Nina met elkaar de strijd aangingen in de barrage.  

Niet verwacht

Nina reed als eerste starter binnen en zag op de voorlaatste hindernis bijna een balk vallen. Haar paard Hero Elvis wist echter alle planken van de stijlsprong in de lepels te houden. Toen was het de beurt aan Liv Linssen. Ze kreeg haar paard niet over de dubbelsprong waardoor ze het goud uit haar handen zag glippen. Het brons ging naar Faye Louise Vos en Calgary 56, waarmee ze ook de dagprijs won. “Ik ben heel blij”, vertelt Nina na de prijsuitreiking. “Ik dacht niet dat ik de barrage zou winnen. Op de voorlaatste hindernis dacht ik dat ik een fout had, maar dat was niet zo. Mijn paard heeft heel goed zijn best gedaan.”

‘Ze gaan elk jaar vooruit’

Nina’s vader is topspringruiter Marc Houtzager en hij zag de strijd om de medailles. “Alleen al om in zo’n kampioenschap met de druk om te leren gaan is al bijzonder leerzaam. Ze zijn nog maar 13 of 14 jaar oud. Er staat veel op het spel en de parcoursen waren best serieus aan de maat. Dan nog een barrage voor het goud. Je ziet ze ook elk jaar vooruit gaan. Als ik terugkijk naar de tijd dat wij jong waren, dan reden wij dit niet. Om naar je kinderen te kijken is het allerspannendst, dat had ik nooit verwacht”, vertelt de Nederlandse topspringruiter. 

Bron: KNHS

Foto: Digishots