Yvonne Philipse en Florian
Yvonne Philipse en Florian Foto: Hocus Focus

Yvonne Philipse: “Na onze eerste crossles wist ik dat we hier iets mee moesten doen”

Sport

Dat je met ieder paard veelzijdig bezig kunt zijn in de paardensport bewijst Yvonne Philipse wel. Met haar dertienjarige Florian PH (v. Ziesto), die ze kocht als dressuurpaard, rijdt ze momenteel ZZ-licht dressuur, B-springen en B-eventing. Met haar vijfjarige PRE Castillo de Azuel PH (v. Amazonas AR) start ze momenteel L2-dressuur en hoopt ze in de toekomst samen een carrière in de Working Equitation op te bouwen.

Advertisement

Projectpaard 

Yvonne vormt sinds eind 2019 een combinatie met Florian. “Florian was destijds echt een opknappertje, maar ik vond het wel leuk om met zo’n project aan de slag te gaan. Ik doe eigenlijk niets anders dan paarden die uit een donker schuurtje komen laten opbloeien tot mooie, gezonde en sterke paarden. Zo ben ik ook met Florian begonnen”, vertelt ze.


Foto: Ilona Grupstra

“Ik wist dat we hier iets mee moesten doen”

“Ik reed vroeger bij de pony’s Z2-dressuur en ZZ-springen, maar daarna heb ik nooit meer een leuke opvolger voor de pony’s gevonden wat het springen betreft. Tot ik Florian kocht. Mijn intentie lag in eerste instantie bij de dressuursport, maar ik nam thuis vaak cavalettiwerk mee als afwisseling. Florian werd daarin steeds handiger en kreeg uiteindelijk ook oog voor de sprong. Een paard kan nog best veel leren op latere leeftijd. Vorig jaar hebben we deelgenomen aan onze eerste crossles, wat heel erg goed beviel. We hadden er beiden veel plezier in, dus vanaf dat moment wist ik dat we hier iets mee moesten doen.”

L-eventing debuut

Toen de ruin het spelletje eenmaal snapte en het begin gemaakt was, kreeg de combinatie een stijgende lijn te pakken. Inmiddels starten ze ZZ-Licht dressuur, B-springen en staat het L-eventing debuut op het programma. “Voor een paard dat op zijn twaalfde pas begon met springen en crossen, pakt hij het ontzettend snel op. Ik ben stiekem wel een tikkeltje zenuwachtig voor ons L-debuut, maar ik ben ook super trots op Florian. Hij heeft zijn oortjes altijd naar voren en doet zijn stinkende best. Hij vindt het leuk om mee te gaan en om te werken, dus ik merk aan hem dat hij er ook van geniet.”

Kleine hulpen

“Vanwege een eerder ongeluk en een dubbele botinfectie werkt mijn lichaam niet optimaal mee in het rijden. Ik heb onder andere schade aan mijn hand opgelopen bij het ongeluk en mijn rechtervoet is deels gewoon verrot door een uit de hand gelopen botinfectie. Hierdoor mis ik grijpkracht in mijn hand en kan ik de voet slecht belasten. In het springen en de eventing moet je nu eenmaal snel kunnen schakelen, dus dat is voor mij soms best uitdagend. Gelukkig kom ik er tot nu toe goed mee weg! Het fijne aan Florian is dat hij van voren heel licht is. Hij weet dat mijn hand- en beenhulpen soms niet helemaal duidelijk doorkomen en helpt mij daarin. Ik vind zo’n band met mijn paarden heel belangrijk, want rijden is meer dan alleen je paard een opdracht geven. Werken vanuit deze basis maakt het niet per se nodig om met een zweep of scherp bit te rijden, wat ik mijn leskanten ook altijd nadrukkelijk meegeef. Het paard moet tenslotte harder werken dan ons en op eerste hulp antwoorden!” grapt ze.

Castillo de Azuel PH

Dat Yvonne veelzijdig bezig is in de sport, laat ze ook met haar vijfjarige PRE-ruin Castillo de Azuel PH duidelijk zien. “Hem heb ik nu zo’n anderhalf jaar. Ik ging in eerste instantie op zoek naar een wat meer ervaren eventingpaard, maar kwam uiteindelijk uit bij de PRE’s. Dat is natuurlijk een heel ander type, maar ik ben echt gek op Cas. Begin dit jaar maakten we in het L2 ons debuut in de dressuursport en inmiddels zijn we M-startgerechtigd. Voordat we de overstap gaan maken, wil ik hem eerst nog wat stabieler hebben in de verbinding. Hij is pas vijf, dus we hebben alle tijd.”


Foto: Privébezit

“Ik hoop nog jarenlang zo door te gaan”

“Het is weer een hele andere tak van paardensport, maar in principe is het mijn doel om met Cas de Working Equitation in te gaan. Het zit echt nog in de beginfase, maar we zijn thuis al rustig wat aan het oefenen met een paar obstakels van de trail. Ik ben niet zo van het alleen maar dressuur rijden, dat vind ik wat saai”, lacht ze. “Zelfs als je lichamelijk niet gelijk bent aan andere ruiters of amazones, kun je gewoon je doelen bereiken in de sport. Het is een kwestie van doorzetten en goed samenwerken met je paarden. Ik ben heel blij met wat ik allemaal nog doen kan, met de nodige ondersteuning van mijn steun en toeverlaat Peter, en hoop dat ik nog een aantal jaren zo door kan gaan!”, sluit ze gemotiveerd af.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Hocus Focus / Ilona Grupstra / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding