Germien Westerink met haar vader en Calypso
Germien Westerink met haar vader en Calypso Foto: Privébezit

Germien Westerink: “Zonder doorzettingsvermogen kom je nergens”

Dressuur

Germien Westerink is zeer actief binnen de paardensport. Ze rijdt Z-dressuur, geeft les, jureert en is docent bij Aeres. Tevens begeleid Germien nieuwe en startende collega’s in het docentenvak, dit doet zij met heel veel passie en plezier voor haar vak. Ze heeft een duidelijk motto: ‘Het Z is voor velen haalbaar, mits je er voldoende voor over hebt’. We gingen erover met haar in gesprek!

Advertisement

“In de wandelgangen van Aeres hoor ik regelmatig dat er opgekeken wordt naar mensen die Z rijden. Het is natuurlijk ook knap en goed als je dat behaalt, maar het is niet dat je dan een geweldig talentvolle amazone bent. Ik denk dat het voor veel ruiters, pony’s en paarden haalbaar is, als je er maar voldoende voor over hebt en hard wil werken. Bovendien vind ik het belangrijk dat mensen er stil bij staan dat het behalen van het Z voor velen niet zonder slag of stoot is gegaan”, vertelt Germien Westerink aan Hoefslag.

Investeren in begeleiding

Om een voorbeeld te geven, waar Germien erg trots op is: met haar paard Calypso (v. Jazz) Behaalde Germien het Z. “Ik had haar al van jongs af aan, dus we hebben het hele traject samen doorlopen. Ik moet eerlijk bekennen dat de tijd en energie die mijn vader er destijds in heeft gestoken van groot belang was. Hij besloot destijds dat het goed was om te gaan lessen bij Loes Corsel in Coevorden. Mijn vader ging dan ook altijd met me mee. Hij vond het belangrijk dat we zouden investeren in goede begeleiding. Het was als jong paard geen makkelijk paard, dus de lessen en begeleiding van Loes waren erg belangrijk. Net als mijn vader staat ook mijn moeder altijd achter mij en geloofd in mijn kunnen. Dit is voor mij erg belangrijk en waardevol.

Tegenslagen

Germien en Calypso deden er ongeveer negen jaar over om naar het Z te gaan. “Bij zo’n traject horen tegenslagen, dat is nu eenmaal zo. Je kan niet elke wedstrijd winstpunten rijden. Sommige dagen lukt dat niet, dat hoort bij de ontwikkeling van een ruiter en paard. Natuurlijk is dat niet leuk, maar om hogerop te komen heb je nu eenmaal meer tegenslagen dan hoogtepunten. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat je door tegenslagen beter leert waarderen op momenten dat het wél goed gaat.”

Wat waren voor Germien grote tegenslagen? “De wedstrijden waar ik geen winstpunten behaalde, peesblessures waardoor je niet kon rijden en dagelijks met je paard aan het wandelen was, een paard dat veel spanning had maar waarbij ik altijd bleef denken: ‘We gaan er gewoon mee door’.”

Doorzettingsvermogen versus goed paard

Naast de goede begeleiding met haar eigen paard, reed Germien ook meerdere paarden bij Loes. “Daar leerde ik super veel van. Het is echt van toegevoegde waarde om meerdere paarden te rijden, om verschillen te voelen en daardoor bewuster van jezelf te worden. Het is namelijk niet zo dat je zomaar een paard met kwaliteit koopt en daar goed mee presteert. Goede dingen hebben tijd, geduld en doorzettingsvermogen nodig. Ik ben van mening dat je zonder doorzettingsvermogen nergens komt. Ik denk dat dat nog véél belangrijker is dan het kopen van een goed paard.”

Doelen stellen

Momenteel rijdt Germien niet meer op Calypso, de merrie heeft een prachtige plek bij een andere ruiter die veel van haar wil leren. Op dit moment heeft Germien de 13 jarige Famous (v. Zhivago) op stal staan. “Met hem rijdt ik nu ook Z. Ik houd persoonlijk heel erg van doelen stellen. Mijn man zegt weleens: ‘Jij kan soms niet eens genieten als je een doel hebt behaald, want dan heb je de focus alweer op het volgende doel!’ Dat is misschien ook wel zo, maar ik geniet er erg van om doelgericht bezig te zijn. Ik heb met Famous de focus liggen op de subtop, dat lijkt me heel gaaf. We gaan vanzelf zien of dat gaat lukken, maar met de juiste focus, begeleiding en doorzettingsvermogen kunnen we een heel eind komen. Dat weet ik zeker!”


Germien en Famous - Foto:  www.xan-fotoos.nl

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Privébezit /  www.xan-fotoos.nl

Germien Westerink en Famous