Afbeelding

Marjolein Ebbers wint titel Limburgs kampioen in de L2 en de Z1: “Het was heel onverwacht, dat maakte het nog leuker!”

Dressuur

Marjolein Ebbers wist haar beide pony’s naar de kampioenstitel te rijden op de regiokampioenschappen in Limburg. Ze werd Limburgs kampioen in de L2 met 70,33% met de vijfjarige goedgekeurde NWR-hengst Amalia’s Marcus (v. Nijebert’s Marc). In de klasse Z1 werd ze kampioen met 70% met de elfjarige ruin Amalia’s Lucas (v. Vlagberg’s Carway). 

Advertisement

Stal Amalia

De zestienjarige amazone werd vorig jaar reserve kampioen van Limburg in de klasse L1 en Nederlands kampioen met de toen vierjarige Marcus. “We werden voor het eerst Limburgs Kampioen en het was pas onze tweede L2 wedstrijd van het seizoen. Marcus en Lucas zijn gefokt door Pieter en Lonneke van Laarhoven van Stal Amalia. Marcus hebben we in gezamenlijk eigendom met hun en Lucas is in ons eigendom. In 2022 heeft Marcus samen met mij het verrichtingsonderzoek doorlopen en is hij goedgekeurd met hele mooie cijfers bij het Welsh stamboek. Het is een hele fijne pony om mee te werken en ik denk dat hij ver gaat komen in de sport. Hij is heel werkwillig, leert snel en is super braaf.”

‘In één weekend is het gelukt’

Marjolein werd vier keer achter elkaar Limburgs kampioen met Lucas. “Hij is sinds twee jaar ruin en als hengst was hij Z2 geklasseerd bij de paarden. We werden Limburgs kampioen in de L2, M1, M2 en nu Z1. Ook zijn we twee keer vierde op het NK geworden en ik kijk heel erg uit naar de Nederlandse kampioenschappen in de Z1”, vertelt de amazone. “Dit seizoen had ik me niet heel goed voorbereid op de regiokampioenschappen, omdat ik maar één keer op wedstrijd ben geweest. Ik hoefde geen selecties te rijden en alleen maar één keer 60% te rijden. Het was ineens bijna december en in één weekend is het gelukt. Ik les met Marcus bij Inge Coenen en dat is super fijn. Ze kent de pony ook heel goed en dat werkt fijn samen. Met Lucas heb ik vooral bij Febe van Zwambagt gelest en daar ben ik veel mee vooruit gegaan. De afgelopen weken zijn we één keer per week naar haar toe gegaan. Drie weken voor de regiokampioenschappen ben ik de proef gaan oefenen omdat ik geen punten wilde laten liggen op slordigheid.”

‘Het was heel onverwacht’

“Ik was super tevreden na mijn proef met Marcus. We hadden geen fouten gemaakt en hij liep heel constant. Toen we moesten opzadelen voor de prijsuitreiking wist ik nog niks en het was wel heel erg leuk dat het was gelukt. Ook bij Lucas was het een grote verrassing. Er deden er drie mee waarvan één amazone al een EK had gereden. Ik had er niet zoveel verwachtingen van, maar wilde wel mijn best doen en er goed aan rijden. We hadden Lucas al bijna afgezadeld en toen ik naar de prijsuitreiking mocht wist ik al gelijk dat ik kampioen was. Het was heel onverwacht en dat maakte het nog leuker!”


Marjolein Ebbers met Amalia’s Marcus 

Fokkers van het jaar

Samen met haar vader maakt Marjolein veel jonge pony’s en hengsten klaar voor de hengstenkeuring. “Op de Welsh keuring kregen we twee hengsten aangewezen en de fokkers van Marcus en Lucas werden uitgeroepen tot fokkers van het jaar. Een leuke onderscheiding die ze zeker verdienen. Mijn vader werkt veel samen met Pieter en Lonneke voor de keuring. In het najaar rij ik weleens de jonge pony’s. Ik ben niet zo groot en als ik 18 word dan kan ik dat thuis ook nog doen. Marcus was al mijn vierde pony die ik zelf had gereden voor het verrichtingsonderzoek en dat vind ik ook erg leuk om te doen!”

‘Ik hoop nog verder met hem te komen’

“Het NK is al best wel snel en gelukkig mogen ze op dezelfde dag lopen. Ik ga er het beste van maken en me er goed op voorbereiden door met allebei te gaan lessen. Marcus heeft een hele goede stap en is super constant in de draf. We krijgen niet snel slordigheidsfoutjes omdat hij al heel stabiel is met rijden. Als het zou kunnen zou ik het liefste nog Z met hem rijden, maar hij gaat misschien dit jaar verkocht worden. Anders hoop ik dit jaar nog verder met hem te komen zodat we deze zomer M kunnen starten. Lucas heeft een hele goede draf en blinkt uit in de zijgangen. Ook heeft hij een hele mooie houding. Ik zou met hem deze zomer graag Z2 willen rijden, dat wordt ook voor mij de eerste keer en het lijkt me leuk om dat te bereiken”, sluit Marjolein af.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Marjolein Ebbers 

Marjolein Ebbers met Amalia's Marcus