Afbeelding

Problemen bij de bevalling

Fokkerij Fokkerij Opvallend

Een geboorte van een veulen blijft iets bijzonders, mits alles goed gaat en er geen complicaties optreden. Dit is helaas niet altijd het geval. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn, zodat je in kunt schatten of het geboorteproces goed verloopt en je, indien nodig, tijdig de dierenarts kunt inschakelen. Zodra er complicaties optreden, kan namelijk elke seconde tellen! 

Advertisement

Drie fasen

Het geboorteproces bestaat uit drie fasen:
Contractie- of ontsluitingsfase
Uitdrijvingsfase
Nageboorte (placenta)

Complicaties tijdens de geboorte

Er zijn helaas veel zaken die tijdens het geboorteproces mis kunnen gaan. Hieronder worden de meest voorkomende problemen besproken. Bij de uitdrijvingsfase zou je binnen enkele minuten twee hoefjes moeten kunnen zien. Zo niet, dan is de kans groot dat het veulen verkeerd ligt:

  • Verkeerde hoofdligging Het hoofd ligt teruggeslagen naar achteren of ligt omlaag tussen de voorbenen.
  • Eén of twee teruggeslagen beentjes Als je alleen een hoofdje ziet of een hoofdje en één beentje.
  • Rugligging Het veulen is niet goed gedraaid en ligt op zijn rug met de hoeven naar boven gericht.
  • Stuitligging Het veulen ligt met de achterbenen richting de vulva en deze zullen er dus ook als eerste uit komen. Het veulen kan meestal geboren worden zonder dat ingrijpen van de dierenarts.
  • Beiderzijdse heupligging Het veulen ligt in een achterwaartse ligging, maar heeft de achterbenen onder zich gevouwen. Je voelt of ziet als eerste een staartje.

Andere geboorteproblemen

En verkeerde ligging kan enorme complicaties geven, dus waarschuw direct je dierenarts! Deze kan het veulen meestal goed draaien. In enkele gevallen zal dit niet lukken en biedt een keizersnede de oplossing. Andere voorkomende geboorteproblemen zijn:

  • Bij een red bag delivery heeft de placenta (de rode zak) zich te vroeg losgemaakt van de baarmoederwand en wil het tegelijk met de (witte) vruchtzak en het veulen naar buiten. Dit zal niet gaan omdat er nog vruchtwater in de rode zak zit. De merrie heeft het moeilijk en blijft persen zonder dat het water breekt.
  • De merrie kan erg ziek worden als de placenta achterblijft (aan de nageboorte blijven staan). Als de nageboorte er na 3 uur nog niet af is, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.
  • Als er sprake is van een incomplete nageboorte. De merrie kan erg ziek worden van deeltjes nageboorte die achterblijven.
  • Als het veulen al in de merrie is overleden, kan een foetotomie overwogen worden. Het veulen wordt dan in de merrie in stukken gesneden en in gedeelten uit de baarmoeder gehaald.

Het is belangrijk de situatie juist in te schatten en bij twijfel direct de dierenarts te bellen!