Afbeelding

Waarom paardrijden goed voor je is... *video*

Algemeen
Advertisement
Er zijn mensen die paardrijden niet als een sport beschouwen. Maar... dat is het wel degelijk! Naast mentale voordelen is paardrijden gewoon ook goed voor je lijf!

Balans

Een goede houding is heel belangrijk. Bij paardrijden gaat het niet over je simpelweg laten dragen: je moet jezelf echt wel goed rechtop houden. Je kunt onmogelijk goed te paard zitten zonder in evenwicht te zijn.

Spieren

Schouders, armen, bovenbenen, buikspieren, bilspieren, rug... Met paardrijden train je echt alle spieren in je lichaam. Door te paardrijden kan je dus een goede spiertonus behouden én worden je spieren gestretcht, wat de toename in volume beperkt. Perfect voor wie zijn figuur graag wat strakker wil.

Ademhaling

Via paardrijden verbeter je je ademhaling. Die regelt gedeeltelijk het zenuwstelsel en de bloedsomloop en voorziet de spieren van zuurstof, waardoor ze goed kunnen werken. Ademhalen is een heel goede manier om te ontspannen en is een nuttig hulpmiddel voor elke ruiter, voornamelijk om spanning te controleren.

Geen rugklachten meer

Hoe vaak heb je al wel niet gehoord dat “paardrijden slecht is voor je rug”? Héél vaak, ongetwijfeld. In werkelijkheid is paardrijden echter uitstekend om net die spieren goed te trainen. Door te leren hoe je goed rechtop moet zitten en je te ontspannen, ontwikkel je een evenwichtige houding. En dat helpt enorm voor een goede, gezonde rug. Sommige artsen beweren zelfs dat paardrijden “de beste rugschool” is.

Coördinatie

Hoe meer vorderingen je maakt, hoe belangrijker een goede coördinatie is. Het is heel belangrijk om je lichaam goed te controleren en heel nauwkeurige bewegingen te maken. Niet enkel omdat je paard heel gevoelig is voor elke beweging die je maakt, maar ook omdat je je lichaam uiterst nauwkeurig moet leren bewegen voor een correcte uitvoering van de oefeningen.

Reflexen

Hoe goed je je paard ook kent, een paard kan onvoorspelbaar zijn. Op elk moment kan hij schrikken of besluiten een eigen willetje te spelen. Zo leer je als ruiter reflexen te ontwikkelen, voor je eigen veiligheid. Een ruiter moet dus geconcentreerd blijven, maar ook helder en alert zijn.

Conditie

Omdat een ruiter altijd in balans moet zijn, ontwikkelt hij een sterk uithoudingsvermogen, zowel wat zijn ademhaling als wat zijn spierstelsel betreft.

Mentaal sterk

Naast die fysieke voordelen heeft paardrijden ook een invloed op je mentale toestand. De meeste mensen beginnen vooral met paardrijden om zich te ontspannen en tot rust te komen. Paardrijden vraagt veel concentratie en is de perfecte manier om tot jezelf te komen. Ideaal voor wie even wil ontsnappen aan de buitenwereld. Omgaan met paarden verlaagt je stressniveau. Moeten we je nog overtuigen...? Van paardrijden krijg je: * Balans * Een strakker lichaam * Een gecontroleerde ademhaling * Een sterke rug * Een goede motorische coördinatie * Reactievermogen * Uthoudingsvermogen * Een sterk moreel Bron: Horse Riding for Health Foto: DigiShots [adrotate group=”57”]