Afbeelding

Héérlijk, vakantie...?! En je paard dan?

Algemeen Opvallend

Heb jij ook zo’n zin in de zomervakantie? Er even een paar weken helemaal tussenuit? Voor sommige paardeneigenaren is het geen probleem om hun paarden in (vertrouwde) andere handen achter te laten. Anderen peinzen er niet over om de verzorging aan anderen over te laten, hoe deskundig die ook zijn. De vakantie is geboekt, de voorpret kan beginnen. Voor veel eigenaren begint de stress dan eigenlijk pas goed. Want aan wie vertrouw je je oogappel(s) toe? Er kan van alles gebeuren! Een checklist voor de babysitter en een volmacht in bepaalde situaties is absoluut niet overbodig.

Advertisement

Wat doe je als...

Voorbeeld: je paard heeft nog nooit koliek gehad, maar je zult net zien dat dat gebeurt terwijl jij net voet in het vliegtuig zet. Vaak weet de dierenarts raad en waait de koliek over. Kritiek wordt het als de darm gedraaid zit. Moet er geopereerd worden? Dat houdt een risico in. Wil je dat nemen, als je paard bijvoorbeeld al op leeftijd is? Het is goed als je oppas precies weet waar hij aan toe is mocht zich zo’n of een vergelijkbaar scenario afspelen.

Gebruiksaanwijzing

Maar je hoeft er niet meteen van uit te gaan dat er zo iets ernstigs plaatsvindt. Het kan ook beperkt blijven tot een verloren hoefijzer. Wie is de hoefsmid? En laat hij zich braaf behandelen of heeft hij een gebruiksaanwijzing? Een vaste smid zal die kennen, maar die kan natuurlijk ook een tijdje weg zijn.

Checklist

Wat mag je paard eten en wat niet? Wie zet m op het land en wanneer? Hoe ziet zijn training eruit en wie rijdt of longeert hem wanneer? St-Georg stelde een checklist op. Ook een volmacht vind je hier, bijvoorbeeld als hij ziek of gewond raakt. Beide documenten zijn uiteraard in het Duits, maar kunnen als voorbeeld dienen van waar je aan moet denken. 

Bron: St-Georg Foto: DigiShots