Afbeelding

Rilana Sangers: “Van passie mijn werk gemaakt”

Algemeen

Rilana Sangers, een passievolle onderneemster in de hippische sector wie actief is op verschillende gebieden, timmert mooi aan de weg met haar grote passie als leidraad. Haar reis begon op zesjarige leeftijd op een lokale manege, en vanaf dat moment was er geen weg terug uit de paardensport. Geboren uit haar liefde voor paarden en haar vastberadenheid om haar dromen na te streven, heeft Rilana een reis afgelegd die haar uiteindelijk heeft geleid tot onderneemster binnen de paardensector met eigen fok & haar eigen zadelmerk, RS Saddles. 

Advertisement

Passie en strijd: Een persoonlijke reis

Rilana’s toewijding aan paarden begon vroeg, maar niet zonder uitdagingen. “Mijn paardenleven begon eigenlijk toen ik zes jaar was,” deelt ze. “Toen ben ik begonnen op een plaatselijke manege.” Op tienjarige leeftijd kreeg ze haar eerste paard van haar ouders, een Fries merrieveulentje. Dit bleek echter een uitdaging te zijn, met gevaarlijke situaties tot gevolg. “Achteraf gezien is het stomste wat je kunt doen,” reflecteert ze. “Iemand zonder ervaring, zonder kennis, zonder kunde een veulentje.”

De weg naar succes in de paardensport was hobbelig voor Rilana. Ondanks tegenslagen en momenten van twijfel, vond ze haar passie opnieuw dankzij een bijzonder paard genaamd Eternelle. “Met dat paard heb ik eigenlijk weer het plezier in de paardensport gekregen,” zegt ze. Echter, haar droom om te blijven springen werd verstoord door een auto-ongeluk, wat haar pad leidde naar de dressuursport.

Een opkomende ondernemer

Met haar liefde voor paarden als drijvende kracht, begon Rilana aan een nieuwe ondernemende reis. “In 2014 opende ik mijn ruitersportzaak, en in 2016 nam ik een zadelmakerij over,” legt ze uit. Daarna begon ze in 2020 met de ontwikkeling van haar eigen RS saddles. Maar haar meest ambitieuze stap kwam in 2023, toen ze RS Saddles daadwerkelijk lanceerde. “Ik ben daar heel actief mee aan de gang gegaan,” zegt ze trots.

RS Saddles: Een nieuwe dimensie in zadelontwerp

De ontwikkeling van RS Saddles markeert een keerpunt in Rilana’s carrière. “We hebben de zadels op haar geprobeerd,” vertelt ze over haar geliefde paard, Eternelle. “Het is een heel eerlijk dier, maar geeft ook heel duidelijk aan als er iets niet of wel goed is.” Dit directe feedbackmechanisme van haar paard heeft Rilana enorm geholpen bij de ontwikkeling van haar zadels.

Met RS Saddles streeft Rilana naar een combinatie van kwaliteit, comfort en prestatie. Haar zadels zijn ontworpen met het oog op zowel ruiter als paard, met aandacht voor details en innovatie. “Ik wil goede sportzadels maken, maar wel betaalbaar,” benadrukt ze. Het resultaat is een productlijn die aan de behoeften van zowel professionele ruiters als recreatieve ruiters voldoet.

Toekomstperspectieven en uitdagingen

Terwijl Rilana’s zadelmerk aan terrein wint, staat ze voor nieuwe uitdagingen in haar fokkerijactiviteiten. “Het wordt door de tijd heen steeds moeilijker om goede, mooie, kwalitatief maar brave paarden te fokken. Die combinatie wordt steeds uitdagender” erkent ze. “Er moeten gewoon fijne paarden beschikbaar komen voor de amateurruiters in de basissport die mee willen doen aan de wedstrijden.” Ondanks die uitdaging blijft ze vastberaden om dit te fokdoel bereiken. Fijne paarden zijn zo belangrijk om te kunnen genieten van de paardensport!

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.