Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Trauma’s in de paardensport | 5 praktische tips die je helpen er bovenop te komen

Algemeen Opvallend

Iedereen die van paarden houdt, weet hoe leuk het is en wat deze prachtige dieren ons leven kunnen verrijken. Maar wat als je passie voor paarden wordt overschaduwd door een traumatische ervaring? We spreken met Veroniek Pieper; een mental coach in de paardensport, en Heidi Niedergethmann over haar worstelingen en overwinningen in de paardensport na een ernstig ongeval.

Advertisement

Onzekerheid blijft

Heidi’s liefde voor paarden begon al op jonge leeftijd. Ze werd instructrice in 1999, vol passie en ambitie. Ze studeerde zelfs twee jaar in Deurne, maar toen sloeg het noodlot toe. Tijdens het stalwerk raakte ze klem tussen een hengst en een muur en werd ze hard getrapt. Ze liep een rugblessure en knieblessure op. Gelukkig gaat het nu lichamelijk redelijk goed, maar ze draagt deze nare ervaring emotioneel nog steeds met zich mee en elke keer als ze bij een paard in de buurt komt, overvallen haar flashbacks. Ze bevriest dan helemaal. In het begin was het met rijden ook heel moeilijk, maar in de loop van de tijd werd het beter. Als ze met een paard aan de hand loopt, heeft ze tot op heden het gevoel dat ze geen controle heeft. Longeren is in het begin ook moeilijk geweest, maar als het vertrouwen met het paard er eenmaal is, dan gaat het beter. Maar deze onzekerheid blijft een issue. Als ze op het paard zit, heeft ze het gevoel dat ze meer controle heeft, maar de spanning blijft in zekere mate aanwezig.

Herkenbaar

Veroniek ziet in Heidi’s verhaal iets wat velen van ons herkennen: de strijd om over een trauma heen te komen. Hier zijn 5 praktische tips van Veroniek die Heidi, en anderen in haar situatie, kunnen helpen:

 1. Erken je gevoelens

Belang van erkenning: Angst is een natuurlijke reactie op trauma. Het erkennen van deze angst is essentieel. Door te accepteren dat je bang bent, neem je de eerste stap naar herstel. Eigen tempo: Iedereen verwerkt emoties op zijn eigen tempo. Het is belangrijk om jezelf niet te forceren of te oordelen. Geef jezelf de tijd en ruimte om te voelen wat je voelt.

 2. Zoek professionele hulp

Psychologen en therapeuten kunnen je ondersteunen met gespecialiseerde therapieën. Therapieën zoals EMDR: EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een bewezen effectieve therapie voor trauma. Het helpt bij het verwerken van de pijnlijke herinneringen door middel van gecontroleerde oogbewegingen.

 3. Neem kleine stapjes

Geleidelijke blootstelling: Het is belangrijk om niet te snel weer alles te willen. Begin met kleine, beheersbare stappen, en bouw dit langzaam op. Vieren van kleine overwinningen: Elke kleine stap vooruit is een overwinning en moet worden gevierd. Dit bouwt zelfvertrouwen op en vermindert de angst.

 4. Gebruik ontspanningstechnieken

Ademhalingsoefeningen: Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het reguleren van angst en stress. Ze brengen je in het huidige moment en verminderen de intensiteit van de angstreactie. Meditatie: Meditatie helpt bij het creëren van een rustige geest en kan effectief zijn in het beheersen van angst.

 5. Bouw nieuwe, positieve ervaringen op

Door nieuwe, positieve ervaringen met paarden te creëren, kunnen oude, pijnlijke herinneringen langzaam vervagen. Het herstellen van een trauma is niet makkelijk en kost tijd, maar het is zeker mogelijk met voldoende tijd en goede begeleiding. Heb jij een traumatische ervaring opgelopen? Gebruik deze tips en geniet weer van de paardensport.