Portret van Maikel en Eric van der Vleuten met Equus tame
Portret van Maikel en Eric van der Vleuten met Equus tame Remco Veurink

Maikel van der Vleuten: ‘Maak het niet te ingewikkeld’

Instructie

Simpel en eenvoudig. Het zijn de terugkerende basiselementen in de dressuurtraining van Maikel van der Vleuten. Basiselementen die hem ook op het WK in Herning weer mooie successen brachten.  “Natuurlijk probeer je ieder paard individueel te behandelen”, begint Van der Vleuten. 

Advertisement

“Maar de basis is voor de meeste paarden hetzelfde. Het draait in de training met name om de galop. Daarin moeten wij de parcoursen afleggen. En daarin moet de afstelling optimaal zijn.”

De galop

“Het grote verschil tussen bijvoorbeeld mijn voormalige toppaarden Verdi en Arera zat hem bijvoorbeeld in de galop. Verdi liep graag wat diep en laag, dus laat ik hem zo lopen. Arera ontspande moeilijker. Dat was op concours geen probleem. Maar thuis heb ik er veel werk in gestoken. Zij heeft een wat stuwend achterbeen en was aan de voorkant lastig tegen te houden. Het heeft voor mijn gevoel best even geduurd om haar in balans te krijgen. Door haar relaxed te houden en veel naar de ontspanning toe te werken, is dat gelukkig een heel stuk verbeterd.”

Doel

“Het is tijdens de training belangrijk een doel te hebben, zonder tot vervelends toe te oefenen. Ik blijf voortdurend nadenken over wat ik op concours ga tegenkomen.”

“Zo wil ik mijn wendingen bewust kunnen rijden zonder dat mijn paarden over hun binnen- of buitenschouder weglopen. Ik wil in combinaties of lijnen dat mijn paarden op mijn zit kunnen schakelen. Daar werk ik naartoe door de oefening thuis simpel te houden. Ik ben niet van ingewikkeld dressuur rijden. De basis moet goed zijn om op concours te kunnen pieken.”

Bron: Hoefslag

Afbeelding