Featured
Featured posts

0 8

Marije van Kersbergen won gisteren de Subli Cup in Almelo bij de vijfjarigen met Hollywood Tarpania (v. Fürst Romancier) met 73,60%. Ze was hiermee de overtuigende winnaar van de rubriek.

‘In Etten-Leur was ik al tweede, nu kregen we een iets hogere score en kwamen we als winnaar uit de bus’, aldus een enthousiaste Marije. ‘En dat terwijl ik weet dat ze veel en veel beter kan, het is zó’n topper! De spanning speelt haar vaak parten. Als ik die nog eens fijn kan laten afvloeien…’

Veulenveiling Borculo

Tarpania’s Hollywood is van haar stiefvader Ab de Lange, die haar samen met een groepje andere investeerders kocht op de veulenveiling Borculo. ‘Normaal maken we op onze stal in Swifterbant ook de jonge paarden zadelmak, maar bij Hollywood hebben we dat uitbesteed. Ze was een beetje te rillerig. Herman Koormaar heeft dat voor ons gedaan. Dan weet je tenminste dat het goed gebeurt.’

Spanning

Na een maandje kwam Hollywood terug op stal bij Marije. ‘Ze was nog altijd geen makkelijke; zo vond ze het in het begin doodeng als je opstapte. Nu vindt ze ook snel iets spannend, maar vertrouwt ze me wel. En dan gaat ze toch door voor me, ondanks dat ik dan voel dat ze haar adem even inhoudt.’

Drie veulens

Al snel bleek de Fürst Romancier-dochter de hooggespannen verwachtingen waar te maken. Ze behaalde alleen maar 7,5-en en 8-en voor haar EPTM-test. ‘Nadat ze een hengstveulen van Lord Leatherdale en een merrieveulen van Charmeur, heeft ze Pavo Cup gelopen. En de finale gehaald, waarin ze 14e werd, ook al was haar veulen nog maar net gespeend.’

Pikzwart Totilasje

‘We waren erover uit dat het zonde is om zo’n goede merrie alleen maar voor de fokkerij te gebruiken. Of juist alleen maar voor de sport. En dus gingen we die twee met elkaar combineren. Dit jaar werd Hollywood via embryo transplantatie moeder van een plaatje van een merrie van Totilas. Pikzwart. Ik ben er helemaal weg van! Volgend jaar verwachten we van haar veulens van Revolution, Dreamboy en Governor STR.’

Knap koppie

Afgezien van haar looplust en prachtige manier van lopen, met veel kracht vanuit het achterbeen en een heel mooi voorbeen, is Marije erg gecharmeerd van het hoofd van haar oogappel. ‘Hollywood heeft echt een hoofdje als was het gebeeldhouwd. Bijna met zo’n knik erin. Haar veulens hebben dat ook. Ik weet dat je op een mooi hoofd niet kunt rijden, maar het is wel héél leuk als een paard een knap koppie heeft.

Nét niet

Dit jaar miste Hollywood Tarpania op een haar na de finale ronde van het WK voor Jonge Dressuurpaarden. ‘We werden elfde in Etten-Leur, en er mogen er tien door. We staan dus eerste reserve. Sowieso mogen we wel naar de trainingen in Ermelo, dat vind ik al heel gaaf en leerzaam.’

Achter Tarpania’s Hollywood werd Rom Vermunt tweede met Haciëndo (v. Bretton Woods) met 70%. Robin Beekink volgde met twee paarden: de Westenwind-zoon Hocus Pocus (69,4%) en Handsome Zee T (v. Apache), die 68,30% scoorde.

I-Catcher

Johnson zoon I-Catcher deed zijn naam eer aan en won met 75,6% onder Astrid Reinders de vierjarigen, vóór Renee Zomers met Royal Dallas (v. Royal Doruto, 73,60). Ook de derde prijs was voor Astrid Reinders, met de stermerrie Ivy (v. Davino V.O.D.). Margreet Prosman bezette plek vier en vijf met Desperado-nakomelingen Icecream en HCH’s In the Mood.

Bron: Hoefslag

0 273
Kevin Jochems - Flugel van 't Palmenhof CH Mierlo 2016 © DigiShots

Springruiter Kevin Jochems verlaat Team Raijmakers na vierenhalf jaar. Hij gaat verder als stalruiter bij Leon Thijssen.

‘Het wordt tijd om een hoofdstuk af te sluiten en aan een nieuw te beginnen. Ik ben de familie Raijmakers dankbaar voor alles wat ze voor me gedaan hebben, voor alle kansen die ze me gaven en voor het feit dat ze me gebracht hebben waar ik nu sta in de sport.’

Revalidatie

Na een simpele struikelpartij tijdens een training in Oliva eind oktober vorig jaar, waarbij hij onder andere zijn bekken brak en maandenlang moest revalideren na een operatie, vocht Jochems zich terug naar internationaal niveau. Hij was in mei alweer van de partij in de CSI5* wedstrijden op de Global Champions Tour in Madrid; afgelopen weekend reed hij in Monte Carlo.

Jeugdkampioen

Met toppaard Zanziber (v. Stolzenberg) was hij vijfde in de CSI2* Grote Prijs van Wierden begin deze maand. Eerdere prestaties van Kevin Jochems: kampioen NK Junioren met Ma Cherie in 2013 en derde NK Young Riders met  Flugel van ’t Palmenhof (foto) in 2016 .

De 21-jarige ruiter maakt deel uit van het KNHS-Rabo Talententeam

Facebook Kevin Jochems Showjumper/Hoefslag

Foto: DigiShots

0 279

Vanwege een ongunstige planning -het NK vindt tegelijk met het CHIO Aken plaats- laten topruiters het afweten in het Mekka van de paardensport. Maar verder wordt op de Aachener Soeurs de crème de la crème van de dressuur verwacht. Waarin ultieme tegenstanders Isabell Werth met Weihegold OLD en Laura Graves met Verdades naar verwachting de strijd om de eerste plaats zullen aangaan.

Koningin van de dressuur

Isabell Werth heeft alles gewonnen wat er te winnen valt: zes olympische titels, zeven WK-titels, dertien EK-titels en veertien nationale titels. Plus tien keer de overwinning in de Grosse Dressurpreis von Aachen. De 47-jarige amazone heeft ook nu weer haar zinnen gezet op de eerste plek.

Laura Graves liet op het CHIO Rotterdam zien dat haar KWPN’er Verdades (v. Florett As) in vorm is. Ze won met voorsprong zowel de Grand Prix (bijna 80%) als de Kür (bijna 81%).

Verjaardagscadeau

Met zulke percentages maak je kans om de koningin van de dressuur van de troon te stoten. In de wereldbekerfinale in Omaha een paar maanden geleden lukte het net niet. Maar de amazone, die op de dag dat de Kür in Aken gereden wordt haar 30e verjaardag viert, geeft zich maar zo niet gewonnen.

Op 19 juli start de dressuur in Aken. Kijk op de site van CHIO Aachen voor alle informatie.

Foto: DigiShots

0 404

Was Jeroen Dubbeldam zelf afgelopen weekend niet erg gelukkig met zijn kampioenspaard Zenith SFN en nieuwe ster Gioia van het Neerenbosch, over zijn leerlingen de broers Porter had hij geen reden tot klagen.

De jongste van hen, de 19-jarige Lucas, behaalde zelfs zijn eerste zege in een Grote Prijs. In het zadel van B-Once Z, het voormalige toppaard van Katharina Offel dat hij sinds begin vorig jaar rijdt, was hij de snelste in de CSI2* Grand Prix van Hippisch Centrum de Peelbergen.

Lucas Porter

Lucas Porter sprong voor het eerst in zijn ruiter carrière naar een GP-zege. Hij was de snelste van veertien barragekandidaten en verwees met zijn bliksemsnelle rit vader en dochter Eckermann naar de tweede en derde plaats.

Ultrascherp draaide de compacte 13-jarige merrie van Baloubet du Rouet door het bouwwerk van Kris van Gelder. De pupil van Jeroen Dubbeldam: ‘Ik dacht dat Otmar zijn tijd onverslaanbaar was. Mijn paard heeft geen grote galop, maar is wel heel snel en ze heeft een ongelofelijke winnaarsmentaliteit. Dat heeft me de overwinning zeker opgeleverd.’

Wilton Porter

Wilton Porter – Delinquent JX CHIO Rotterdam 2017© DigiShots

Zijn 23-jarige broer was eveneens uitstekend op dreef. Wilton hield zich prima staande op het CHIO Rotterdam, zijn eerste vijfsterren concours in Europa. Met de tienjarige Darco-zoon Delinquent JX viel hij twee keer in de prijzen, waaronder een mooie vijfde plek in het 1.55m Kampioenschap van Rotterdam.

In feite waren zelfs de drie balken in de Grote Prijs geen schande. Het verbeterde met toppaard Caletto Cabana (v. Cassini I) zelfs het resultaat van zijn leermeester. Jeroen liep met Zenith SFN tegen een regen aan strafpunten aan (17), terwjil Wilton de schade beperkte tot 12.

Persbericht De Peelbergen/Hoefslag

Foto boven: Hippisch Centre Peelbergen
Foto midden: DigiShots

0 968

We hebben het allemaal kunnen zien of lezen: Nederland had dikke pech in de Nations Cup Dressuur in Rotterdam. Het team werd uitgesloten vanwege het afgetrapte ijzer van Cennin, zodat de vooraf gekozen combinaties aan de finale niet alledrie hun proef konden rijden. Duitsland profiteerde en klom naar de derde plek.

C-team

Duitse bondstrainer Jonny Hilberath was zich er terdege van bewust dat de podiumplek van zijn team aan een afgegetrapt ijzer en aan de FEI-regels te danken was. Hij was met een C-team naar het CHIO in Rotterdam afgereisd om ervaring op te doen en had niet gerekend op een hoge klassering.

‘Oneerlijk Nations Cup-systeem

Toch was ook Hilberath van mening dat de podiumplek van zijn team ‘puur geluk’ en ‘niet eerlijk’ was. ‘Het was gewoon jammer van dat ijzer. Het systeem van zo’n Nations Cup is op z’n zachtst gezegd zéér oneerlijk’, verklaart hij op Dressursport-Deutschland.’

Drie in plaats van vier teamleden

Zelf kende Duitsland ook niet echt een gelukkige wedstrijd. Het team was vanaf het begin gehandicapt vanwege een niet-fitte Spirit of the Age van Bernadette Brune en moest dus meteen al aantreden met drie in plaats van vier ruiters.

Ervaring

Rotterdam was voor de Duitse ruiters puur bedoeld om ervaring op te doen, meent Hilberath. ‘Fine Spirit van Hartwig Burfeind is pas negen en voor Jan-Dirk Giesselmann was het de eerste Nations Cup ooit.’ Anabel Balkenhol met Dablino FRH (foto boven) was de doorgewinterde combinatie die de kar moest trekken.

Omgewaaid hekje

De schade aan de dressuurring tijdens de proef van Balkenhol wordt hersteld © DigiShots

In de Grand Prix ging het echter mis voor het duo. Een plotselinge sterke windvlaag zorgde ervoor dat een hekje in de dressuurbaan belandde. Natuurlijk werd de proef even stilgelegd, zodat de schade hersteld kon worden. ‘Maar de concentratie was daarna weg’, verklaart de trainer. En bij de Special ging de jury wel erg zuinig om met de punten voor Anabel.’

KNHS: ‘Discussie aangaan met FEI’

Ook Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS, is niet blij met de huidige FEI regels. ‘Het is heel vervelend dat dit met Cennin gebeurde, maar dat is niet anders. Wat het vooral aantoont is dat dit door de FEI opgesteld format voor de Nations Cup niet werkt.’

‘Wij vinden dat altijd de beste drie resultaten moeten tellen, ongeacht in welke proef die zijn behaald. Dit format is niet uit te leggen en het haalt ook de spanning uit de wedstrijd. We zullen er zeker over in discussie gaan met de FEI.’

Dressursport-Deutschland/Hoefslag

Foto’s DigiShots

0 1286

Op de subtop wedstrijd in Lisserbroek stond vandaag een grote ZZ Zwaar rubriek op het programma. Marleen Glorie wist met haar Friese hengst Jurre B (v. Fabe 348) beslag te leggen op een eerste en een tweede plaats.

Laatste punt

‘Jurre liep eigenlijk twee fijne proeven, alleen mislukte in beide proeven de series. Hij loopt eigenlijk altijd wel vrij constante proeven alleen zijn de series wel een aandachtspunt. Vandaag hebben we onze laatste punt in het ZZ zwaar behaald en mogen we de overstap maken naar de Lichte Tour. Ik hoop deze overstap aan het einde van de zomer te maken met Jurre.’

Delen met eigenaresse

‘Ik rijd Jurre voor de eigenaresse Carien Schneider, die hem doordeweeks rijdt. Ik rijd hem dan meestal 1 a 2 keer in de dagen voor de wedstrijd. Ik rijd dan vooral de oefeningen door. De eigenaresse heeft de basis zo goed voor elkaar dat ik zo kan opstappen en op wedstrijd kan gaan. Voor de familie Schneider rijd ik ook nog een vijfjarige hengst in het M2 die is geplaatst voor het NK Friezen in Kootwijk in september.’

Op dit moment heeft Marleen zelf geen paard. ‘Ik heb een aantal keren pech gehad met mijn eigen paarden en nu ik toch fijne paarden van eigenaren tot mijn beschikking heb, heb ik ook de rust om even geen eigen paard te hebben’ aldus een blije Marleen Glorie.

Steve van der Woude wint

De andere ZZ Zwaar proef werd gewonnen door Steve van der Woude die met zijn springgefokte Faril (v. Lucky Boy) naar 63,36% reed. In de proef die Marleen Glorie en Jurre wisten te winnen was er nog een rood lint voor Cindy Spaargaren- Bootsma en Bowi E (v. Krack C). Zij noteerden 63%.

Lichte Tour

De Prix St. Georges en Intermediaire I werden in handicap verreden. Lonneke Rijpkema en Verdi (v. Montecristo) kwamen uit in de Intermediaire I en wisten te rubriek te winnen met 64,41%. Met 64,08% in de Prix St. Georges werd Larissa van Craaikamp met Don Camillo (v. Tuschinski) tweede.

Hoogste dagscore voor Wim

De hoogste score van de dag werd genoteerd in de Zware Tour. Koosje Mulders reed met haar Wim (v. Rubels) in de Intermediaire II naar 66,84%. De tweede plaats was voor Laurien van der Meer en Het Podium Wesley (v. Kennedy) die een Grand Prix proef reden die goed was voor 63,85%.

Foto: Remco Veurink

0 820
Dagmar van t Land - Forselly Subtop Exloo 2017 © DigiShots

Dagmar van ’t Land wist vandaag maar liefst drie proeven te winnen op de subtop wedstrijd in Erica. Zo won ze beide ZZ zwaar rubrieken met haar Alexandro P merrie Forselly. Daarnaast wist ze ook nog haar startbewijs voor de Grand Prix te behalen met Proface Finn (v. Fürst Heinrich).

Ontspanning lukte!

Dagmar vertelt over deze succesvolle dag het volgende: ‘Forselly liep in het ZZ Zwaar twee fijne en ontspannen proeven. De oefeningen zijn bij haar nooit echt het probleem maar haar ontspannen houden is het belangrijkste punt van aandacht en dat lukte vandaag goed. Ik hoop dat het volgende week in Emmeloord net zo goed gaat als vandaag en dat we ons kunnen plaatsen voor het NK. Daarna zullen wij op korte termijn de overstap naar de Lichte Tour maken.’

Dressuur rijden

Over haar Zware Tour paard Proface Finn vertelt ze: ‘Ik was tevreden met de proef van hem maar er zijn nog wel wat verbeterpunten. Zo moet ik nog hard werken aan de piaffe en moet ik de wissels om de pas iets rustiger rijden. Sinds afgelopen winter train ik bij Sjak Laarakkers en dat bevalt heel erg goed. Ik ben zelf nog wel eens iets te hectisch in mijn rijden en hij houdt mij rustig. Hij herhaalt regelmatig dat ik dressuur moet blijven rijden, dus vooral netjes moet blijven rijden. Om deze rust en afwerking nog beter te krijgen volg ik daarnaast af en toe nog een proefgericht clinic’

Eigen stal

Dagmar is sinds kort haar eigen training en handelsstal in Ruinerwold begonnen. ‘Ik heb zeventien boxen tot mijn beschikking en sinds kort zijn de buitenbak, molen en paddocks af. De boxen staan vol en ik heb fijne paarden tot mijn beschikking dus ik ben heel blij met hoe het nu gaat.’

In het ZZ Zwaar waren er nog tweede plaatsen voor Diana Koopmans met Chicago (v. Vic) en Onno de Vries met Boss Vs (v. Ronaldo). Met respectievelijk 61,43% en 61,14% was het gat met winnares Dagmar van ’t Land groot.

Lichte Tour

In de Lichte Tour zaten Linda van der Hauw en Marc-Peter Spahn elkaar op de hielen. Linda en haar LN Farvanto (v. Zambuka) wisten 63,55% te scoren en Marc- Peter en zijn Friese hengst Fonger T. Fan ‘e Boppelann reden naar 63,36%. Dania Gschwind won de Intermediaire I met Jive (v. Jazz) met een percentage van 64,47%.

Katja Renken

Katja Renken noteerden met Charming Lady (v. Painted Black) 62,55% in de Grand Prix.

Jeugd

In de Jeugd rubrieken noteerde Romy Vreugdenhil 61,42% bij de Junioren en wist Zoë Schipper zowel de Landenproef als de Individuele proef bij de Young Riders te winnen met haar Venice (v. Cabochon).

 

Foto: Digishots

0 741
Marc Houtzager - Sterrehof's Calimero CHIO Rotterdam 2017 © DigiShots

De Longines Grand Prix Port of Rotterdam bleek een ultieme ontknoping van de 69e editie van CHIO Rotterdam. Met een uitmuntende rit eindigde regerend Nederlands kampioen Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero als derde.

Ziek van streepresultaat in Nations Cup

‘Ik heb al heel wat barrages gereden maar zo hard als vandaag heb ik nog niet eerder gedaan’, reageert Marc Houtzager, die een uitstekende revanche leverde voor het ongewone streepresultaat in de Nations Cup afgelopen vrijdag. ‘Daar ben ik echt ziek van geweest, want dat was gewoon dom gereden van mezelf. Meestal vergeet ik zoiets weer snel maar dit bleef wel hangen. Daarom ben ik extra blij nu in de Grand Prix tot zo’n goed resultaat te zijn gekomen met Sterrehof’s Calimero.’

Winnaar Peder Fredricson

De verschillen binnen de achtkoppige barrage waren klein en het was de Olympische medaillewinnaar Peder Fredricson met H&M All-In (v.Kashmir van ’t Schuttershof) die als allersnelste wist te finishen. ‘Het basisparcours was moeilijk maar All-In sprong geweldig. Ook in de barrage kon ik voluit rijden en ik ben ontzettend blij met deze zege’, sprak de Zweed enthousiast.

Tussen hem en Houtzager in nestelde de Ierse ruiter Cian O’Connor zich met de gretige Good Luck (v.Canturo). ‘Het was hier een fantastische wedstrijd en ik ben bijzonder blij met Good Luck. Met Peder na mij in de barrage wist ik dat het moeilijk zou zijn hier te winnen, want hij is altijd een gevaar, maar de verschillen waren minimaal.’

Snoeihard in de barrage

Tussen de tijd van de winnaar (40,15) en de nummer drie (40,59) zat slechts vier-tiende van een seconde. ‘Met Sterrehof’s Calimero verlies ik het in de lucht en dat valt eigenlijk niet te trainen. Hij springt zó van de paal, dat is gewoon waanzinnig. Hij is één van de beste paarden van Europa en ik denk eigenlijk wel van de wereld. Een barrage zoals vandaag rijd je als ruiter gelukkig niet vaak, want het ging er echt snoeihard aan toe. Het was wel een hele mooie barrage, waarin je qua lijnen weinig keuze had en je het echt moest hebben van vlot draaien en veel galop in de lange lijnen. En dat ligt ons wel!’

Goed op weg naar EK

De regerend Nederlands kampioen lijkt daarmee sterk op koers te liggen voor deelname aan het EK in Gothenburg deze zomer. In dat kader gaf ook Harrie Smolders met Don VHP Z (v.Diamant de Semilly) opnieuw zijn visitekaartje af. Na een sublieme dubbele nulrit in de Nations Cup vrijdag, eindigden ze nu met een iets safe gereden barrage als vijfde in het Rotterdamse hoofdnummer.

Met oog op het EK reed ook Jur Vrieling zich in de kijker bij de bondscoach, die met VDL Glasgow van ’t Merelsnest (v.Nabab de Rêve) één van de vele duo’s vormde die een fout kregen op de tricky steilsprong 6, direct na de sloot. Daarmee werden ze tiende. Die fout maakte ook de overtuigend rijdende Michel Hendrix met Baileys (v.Indoctro), die verder eveneens een sterke ronde liet zien.

Jenneke Smit voor Hoefslag / foto Leanjo de Koster – DigiShots

0 328
Peder Fredricson - H&M All In CHIO Rotterdam 2017 © DigiShots

Acht combinaties maakten zich zondagmiddag klaar voor de barrage van de Longines Grand Prix Port of Rotterdam. Daaronder waren ook Marc Houtzager en Harrie Smolders. De winst ging echter naar de Zweedse ruiter Peder Fredricson die met H&M All In (v Kashmir van Schuttershof) een niet te kloppen tijd van 40.14 seconden noteerde.

Barrage:

De Portugese Luciana Diniz verschijnt als eerste aan de start van de barrage en blijft ook nu foutloos. Ze zet de tijd op 42.02 seconden, wat goed blijkt voor de vierde plek.

Een tijd waaraan de Spanjaard Eduardo Alvarez Aznar, die eveneens foutloos blijft, niet kan tippen 42.79 seconden.

De Zwitserse ruiter Martin Fuchs en de schimmelhengst Clooney 51 lijken goede kans te maken om de tijd van Diniz te kloppen, maar dit lukt net niet: 42.26 seconden. (plek 7)

De Ierse ruiter Cian O’Connor verbetert de tijd van Diniz! Met zijn Good Luck noteert hij de nieuw te kloppen tijd: 40.46 seconden (uiteindelijk goed voor plek 2).

De Zweedse ruiter Peder Fredricson neemt met H&M All In (v Kashmir van Schuttershof) veel risico, maar het lukt om de razendsnelle tijd van O’Connor aan te scherpen. Een nieuwe leider in het klassement met 40.15 seconden.

De Ierse ruiter Darragh Kenny en Charly Chaplin S  (v Harley VDL) lijken op weg om de tijd van Fredricson aan te scherpen, maar het gaat mis op de allerlaatste hindernis: 4 strafpunten.

Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero (v Quidam de Revel) zetten direct de aanval in en gaan razendsnel van start. Het publiek begint al te juichen als de laatste hindernis wordt gesprongen, maar de tijd is het net niet: 40.59 seconden. en een derde plek.

Als allerlaatste starter moet Harrie Smolders alles uit de kast trekken om de snelste tijd van Fredricson te verbeteren. Dat lukt helaas niet, met Don VHP Z (v Diamant de Semilly) stopt de klok op 42.22 seconden, wat goed is voor de vijfde plek.

Eerste ronde:

Ben Schröder kwam als tweede ruiter aan start met de negenjarige Davino Q. Het parcours begon goed voor de nummers vier van het NK, maar op hindernissen 6 en 12 vielen de balken. Daarnaast was er nog een tijdsfout. 9/88,46 seconden.

De winnares van 2016 kwam vroeg aan start. Luciana Diniz stuurde met de winnende merrie Fit For Fun zonder problemen door het parcours heen en bleef foutloos. Ze noteerde een snelle tijd van precies 82 seconden, die lang ongeslagen blijft.

Ook Ruben Romp wist niet foutloos te blijven. In het zadel van Audi’s Teavanta II C Z viel er één balk. 4/85,24 seconden

Jessica Mendoza was een stuk sneller dan Ruben Romp, maar wederom niet foutloos over de finish met Toy Boy. 4/82,85 seconden

Aniek Poels en Athene eindigen voor nu net achter Ruben Romp met 4/85,52 seconden.

Doron Kuipers blijft met zijn 9-jarige schimmel Charley (v Calido) helaas niet foutloos. 5 Strafpunten voor de ruiter uit Mijnsheerenland.

Dertien strafpunten voor Joy Lammers en Taura van de Broekkant (v Tornado).

De Spanjaard Eduardo Alvarez Aznar en Rokfeller de Pleville Bois Margot blijven na een weergaloze rit foutloos en noteren een snelle tijd van  85.69 seconden.

De Belg Pieter Clemens stevent af op een foutloze ronde, maar maakt op de allerlaatste hindernis een fout met Horizon de Regor (v Obourg). Vier strafpunten.

Frank Schuttert noteert een fout op hindernis 6 met zijn 9-jarige Chianti’s Champion (v Champion Dy Lys). De rest van de rit rijdt hij op safe, maar de jonge ruiter loopt toch nog een balk op in de laatste hindernis.

Ook Michel Hendrix en Baileys (v Indoctro) gaan in de fout bij hindernis zes. Vier strafpunten.voor de zilveren combinatie van het NK in Mierlo.

De Belg Karel Cox houdt het met zijn Cor van de Wateringhoeve na 17 strafpunten voor gezien. Hij springt nog een keer hindernis 1 en verlaat dan de ring.

De Zwitserse ruiter Martin Fuchs en de schimmelhengst Clooney 51 (v Cornet Obelensky) plaatsen zich als derde combinatie voor de barrage na een foutloze rit.

De Ierse ruiter Cian O’Connor mag zich als vierde klaarmaken voor de barrage. Met zijn Canturo-nakomeling Good Luck laat hij alle balken liggen.

Maar liefst zeventien strafpunten voor een zichtbaar teleurgestelde Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith (v Fuego du Prelet).

Ook de Duitser Marco Kutscher en zijn Chaccorina houden het voortijdig voor gezien nadat hij 16 strafpunten noteert.

Nog steeds geen Nederlandse ruiter in de barrage. Jur Vrieling noteert vijf strafpunten met VDL Glasgow v. Merelsnest (v Nabab De Reve).

De Ierse ruiter Bertram Allen rijdt een gewaagde rit met Hector van d’Abdijhoeve. Dat levert een fout op op hindernis tien.  De tienjarige Hector van d’Abdijhoeve is een nakomeling van Cabrio van de Heffinck, die later aan de start verschijnt met de Belgische ruiter Olivier Philippaerts.

De vijfde foutloze rit komt op naam van de Zweedse ruiter Peder Fredricson met H&M All In (v Kashmir van Schuttershof).

Na een opeenstapeling van fouten verlaten Maikel van der Vleuten en VDL Groep Idi Utopia (v Quasimodo Z) voortijdig de ring.

Een zesde combinatie voor de barrage: De Ierse ruiter Darragh Kenny en Charly Chaplin S  (v Harley VDL).

Het publiek snakt naar een Nederlandse ruiter in de barrage en houdt inmiddels de adem in wanneer een combinatie hindernis zes, na de waterbak, nadert. Eindelijk is die Nederlandse finalist er! Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero (v Quidam de Revel) blijven foutloos en met 84.12 seconden binnen de toegestane tijd van 86 seconden.

Geen barrage voor Gerco Schröder en Glock’s Lausejunge (v Ludwig As) met drie springfouten en een strafpunt voor tijdsoverschrijding.

De laatste Nederlandse deelnemer is Harrie Smolders met zijn oogverblindende Don VHP Z (v Diamant de Semilly). Het publiek klapt voorzichtig als hindernis zes zonder problemen wordt overwonnen. Ook de andere hindernissen blijven overeind. Nederland heeft twee ruiters in de barrage!

Acht strafpunten voor Marcus Ehning en Pret A Tout (v Hiram Chambertin) .

De Zweedse Malin Baryard-Johnsson won vanmorgen nog de 1.50 m. rubriek met H&M Second Chance, maar plaatst zich met haar olympiadepaard H&M Cue Channa  SWE (v Cardento) na een springfout niet voor de barrage.

Bekijk de volledige uitslag hier.

Foto: DigiShots

0 228

Na een mooie vierde plaats in het Rabobank Championat (1.55m) met Barry White gister, kon Aniek Poels zojuist opnieuw als beste Nederlander naar voren treden op CHIO Rotterdam. Ze werd vierde met Cosma Go R in het 1.50m.

Met alleen de Grote Prijs nog te gaan, waarin Aniek Poels met de imponerend springende Athene (v.Berlin) aan start komt, kan de amazone nu al terug kijken op een geslaagd CHIO Rotterdam. Met de Cornet Obolensky-dochter Cosma Go R reed ze dankzij een sterke rit naar de vierde plaats in de door Malin Baryard-Johnsson met H&M Second Chance (v.Carland) gewonnen Deloitte Prijs.

‘Super instelling Cosma Go R’

‘De inzet van Cosma Go R is ontzettend goed en dat is de belangrijkste kwaliteit van een springpaard. Ik rijd haar nu drie jaar en ze doet altijd enorm haar best voor mij. Het is een hele fijne, competitieve merrie die van nature vlug en voorzichtig is. Haar vader Cornet Obolensky is één van de beste verervers en daarbij heeft ze van moederskant nog het scherpe van de hengst Pilot meegekregen”, weet de amazone.

Barry White en Athene

Met de Twisther-zoon Barry White 3 pakte ze gister al de vierde prijs in het 1.55m-Championat, net achter de topruiters Marcus Ehning, Marco Kutscher en Rölf-Goran Bengtsson. ‘We zaten maar met vier in de barrage dus ik had me als doel gesteld er één van die drie geweldige ruiters af te rijden’, lacht Aniek Poels. ‘Helaas lukte dat net niet maar ik ben wel super tevreden over Barry White.’

De amazone kent tot nu toe een succesvol CHIO. ‘Ik heb het geluk meerdere paarden te hebben voor de zwaardere proeven. Vanmiddag rijd ik Athene in de Grand Prix. We hebben ons daar op de eerste dag voor geplaatst, ze had een balkje in de kwalificatieproef. Daarna heb ik Athene niet meer gestart zodat ze vanmiddag hopelijk fris aan de start kan verschijnen. Daarom is het extra fijn dat ik paarden als Barry White en Cosma Go R achter de hand heb, zodat ik ze afwisselend kan inzetten. Nu hopen dat ik vanmiddag opnieuw een mooi resultaat kan behalen, want met Athene wil ik graag nog een stapje hogerop.’

Jenneke Smit voor Hoefslag / Foto Leanjo de Koster – DigiShots

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

97,380FansLike
6,783VolgersVolg
771Youtube abonneesAbonneer