Featured
Featured posts

0 59

Een veeleisende baan, een veeleisend paard én veeleisende kinderen… die drie zijn wel eens lastig te combineren; je hebt chronisch gebrek aan tijd. Soms zou je willen dat je jezelf in drieën zou kunnen verdelen of heb je de neiging om je in de badkamer op te sluiten, in een bad met bubbels en een fles Chardonnay. Geen gek idee, maar misschien helpen deze tips.

1. Zet je paard in half-pension

OK, het kost een paar centen, maar vooral in de winter bespaart het je ontelbare keren heen en weer rijden naar en van stal, om dekens te wisselen, je paard binnen/buiten te zetten, de stal schoon te houden en te voeren.

2. Het hele jaar buiten

Is het financieel of anderszins niet mogelijk om je paard in half pension te zetten, dan is het een idee om hem het hele jaar door in de wei te zetten. De meeste paarden vinden dat prima en het scheelt massa’s keren uitmesten. Blijft wel een dingetje… de wei mestvrij houden…

3. Verdeel de taken met vrienden

Maak een schema samen met andere pensionhouders en verdeel de taken. Je bent dan op de dagen dat het jouw beurt is langer bezig, maar als je ‘roostervrij’ bent, hoef je alleen nog maar te rijden.

4. Flexibel of minder werken

Heb je een veeleisende baan, waarbij je ook nog eens werk mee naar huis neemt, dan is het wellicht tijd om je carrière onder de loep te nemen. Misschien is een functie waarin je minder uren maakt of je tijd zelf kunt invullen mogelijk; een baan die op het moment beter past bij je leven, met paarden en (jonge) kinderen.

5. Thuiswerken

Een kantoorbaan van 9 tot 17 uur of later is vaak de standaard, maar steeds meer werkgevers geven toe aan de wens van vooral moeders om vanuit huis te werken. Op die manier kun je je tijd zelf indelen en bijvoorbeeld je werkuren naar ’s avonds verschuiven. Ook voor je werkgever kan dat (financieel) voordelig zijn en jij hebt die dag geen reistijd.

6. Leve de diepvriesmaaltijden

Eten maken, daar gaat een hoop tijd in zitten. Van tevoren koken en diepvriesmaaltijden gebruiken doe je vast al… En kom, manlief vindt koken vast fantastisch! Als jij met je paard bezig bent, kan hij het eten op tafel zetten en hoef je alleen nog maar aan te schuiven!

7. Doelen stellen

Wedstrijden rijden kosten een hoop tijd, maar geven je focus en zorgen ervoor dat je de werkstress vergeet. Heb je je zinnen gezet op die dressuurfinale, maar komt er iets tussen thuis? Die kans bestaat. En flexibel was je toch al… merk je dat wedstrijden rijden voor jou en je paard niet werkt in combinatie met werk en kinderen? Dan maar even geen linten en bekers!

Worden baan, het werk thuis én paardrijden af en toe echt teveel? Geef dan maar eens toe aan dat gevoel en haal die Chardonnay in huis. Proost!

Naar een idee van Horseandhound.

Foto: Remco Veurink

Foto: Shutterstock

 

0 1098
Patrick Kittel - Deja FEI European Championships Aachen 2015 © DigiShots

De voorbereidingen voor de Herning Horse Show van volgend jaar zijn alweer in gang gezet. Bekend is al dat Patrik Kittel van de partij zal zijn in de CDI-tour, maar ook als gastruiter van de jonge dressuurpaarden.

De Zweedse topruiter geeft in die hoedanigheid een clinic waarin hij laat zien hoe de training van een jong dressuurpaard bij Stal Kittel er uitziet. De ruiter is niet onbekend met het begrip ‘testruiter’, hij reed ook al eens de jonge paarden op een Zweedse jonge paardenwedstrijd.

Potentie?

‘Telkens als je op een nieuw paard zit, voel je nieuwe dingen. Je probeert er in korte tijd achter te komen of dat paard een toekomstige Olympische ster wordt’, laat hij weten. ‘Daarbij houd je er uiteraard rekening mee dat een vierjarige nog niet zoveel aankan als een vijfjarige. In Zweden reed ik vierjarigen; in Denemarken zal ik de vijfjarige paarden aan de tand voelen.’

‘Ik ben altijd onder de indruk van de kwaliteit van de Deense paarden. In mijn carrière heb ik meerdere keren Deens gefokte paarden onder het zadel gehad en opgeleid. Als ik voor het eerst op een paard zit, wil ik dat er een reactie is: ik test dus allereerst of het paard naar mijn hulpen luistert en of de wil om mee te werken er is.’

Bereidheid om te werken

‘Is het paard op zijn gemak en in staat om zijn pas te verkorten en verlengen, dan voel je al snel de bereidheid om mee te kunnen en willen werken. Het is fijn als een paard een bepaalde zachtheid heeft; zodat je er niet hard op hoeft (in) te werken.’

Het leerproces van een jong paard is eigenlijk ook van toepassing op dat van een ruiter. ‘Zoeken, proberen, leren, dat is waar een ambitieuze ruiter naar streeft’, vertelt Kittel. ‘Je leert het beste door veel te kijken naar anderen en die te kopiëren. Ik ben geen geboren ruiter en ook niet eentje die bovenmatig getalenteerd is, maar ik heb mezelf een soort systeem eigengemaakt en veel ervaring opgedaan. Het is hard trainen en hard werken.’

Blijven leren

Kittel vervolgt: ‘Nu heb ik het geluk dat ik veel verschillende soorten paarden kan opleiden. Dat wil ik graag laten zien in de clinic. Niemand is perfect, maar we kunnen allemaal steeds beter worden en blijven leren. Ooit beland je dan op een punt waar je altijd van droomde.’

Bron: Horse2Rider

Foto: DigiShots

0 2280

De Barock Pinto hengst Maurits van Nassau is verkocht aan Chere Burger. Met de goedgekeurde bonte Parock Pinto-hengst was Bennie van Es op weg naar de Zware Tour.

Chere Burger uit Zuid-Afrika is geen onbekende naam. Zij was in 2014 de eerste amazone die aan een wereldkampioenschap deelnam met een Fries. Dat was Anders, die ze speciaal met het oog op de WEG had gekocht van Marc-Peter Spahn.

Mooie reclame

Het was bij Marc-Peter dat ze ook voor het eerst kennismaakte met het Barock Pinto-ras. ‘Peter hielp Chere in het begin met Anders, en in die periode leste ik ook al bij hem met Willem van Nassau, de vader van Maurits. Daar was ze zeer van onder de indruk, en later ook van Maurits.’

Bennie reed de knappe bonte, een zoon van zijn vorige Grand Prix-paard, de eveneens bonte Willem van Nassau, voor zijn Noorse eigenares, voor de verkoop. ‘In principe stond hij hier om te verkopen, maar hij zou alleen weg hoeven voor een aansprekende prijs en een goed tehuis. Dat hij nu naar zo’n bekende amazone gaat, is voor ons een mooie reclame.’

Grand Prix en fokkerij

Hoewel verkoop er dus wel aan zat te komen toen de negenjarige Nassau talent bleek te hebben voor de zwaardere oefeningen – hij was klaar voor de Grand Prix en zou een paar weken geleden Inter II gestart zijn als er geen (verkoop)kink in de kabel zou zijn gekomen – is Van Es tevreden over het feit dat hij naar zo’n goeie amazone gaat. ‘We gaan vast van hem horen in de toekomst. Ook voor Chere is de Grand Prix het doel. Daarnaast zal hij voor de fokkerij worden ingezet.’

Net als destijds met Anders verbleef de Zuid-Afrikaanse amazone een kleine week bij zijn long-time ruiter om samen te trainen. ‘Dat ging meteen prima. Chere is een amazone met veel gevoel en Maurits is heel licht te rijden; in feite laat hij zich wat fijner bewerken dan een Fries. Het is een mooie combinatie samen.’

Quarantaine

Inmiddels staat Maurits al in Zuid-Afrika. ‘Hij moet als dekhengst eerst in ons land dertig dagen in quarantaine en daarna nog zestig dagen in Zuid-Afrika. In principe kun je een paard doortrainen op de plek waar hij in quarantaine staat. Maar hij stond de afgelopen weken in Amstelveen en om heen en weer te rijden vanuit onze woonplaats Marum (Groningen, red.) is geen optie.’

De plannen van Bennie van Es om weer eens Grand Prix te starten zijn dus voorlopig op de lange baan geschoven. ‘Ik rijd met de Friese hengst Dorian van Soma; een andere jonge Fries maakt binnenkort zijn debuut in deze klasse. Ik denk dat Gosse (Pieter Hellinga, partner van Van Es, red.) me nu gaat inhalen’, lacht Van Es. ‘In onze eigen Eyecatcher (Tietse D x Belisar, een hengst met een blauw KWPN-papier; hij is half Fries, half KWPN, red.) heeft hij een paard dat al meer bevestigd is.’

Handsome

Een broer van deze Eyecatcher, het vijfjarige toekomsttalent Handsome, is samen met Maurits naar het Afrikaanse continent vertrokken.

Bron: Hoefslag

Foto: Ingrid Truijens

0 208

Dat het NK Springen in Mierlo een aantal toppers zoals Jeroen Dubbeldam en Wout-Jan van der Schans miste, doet niks af aan de prachtige overwinning van Marc Houtzager. Hij begon in het jachtparcours meteen al met een tweede plek en gaf de leiding na het tweede onderdeel niet meer uit handen met Sterrehof’s Calimero.

0 1117
Jeanette Haazen met Dabanos

In het derde weekend van mei vindt de tweede wedstrijd van de Nations Cup plaats in het Franse Compiègne plaats. Nederland zal vier ruiters naar Frankrijk sturen en het is net bekend geworden welke ruiters dat zijn.

Teamleden

Net als vorig jaar is Adelinde Cornelissen weer van de partij. Ze verschijnt dit jaar met Aqiedo (v. Undigo) in de ring. De rest van het team bestaat uit Daniëlle Heijkoop met Siro (v. Gribaldi), Patrick van der Meer met Zippo (v. Rousseau) en Jeannette Haazen met D’Abanos (v. Abanos). Binnenkort zullen ook de andere landen hun teams bekend maken.

FEI Nations Cup

De FEI Nations Cup serie bestaat uit meerdere wedstrijden. Het seizoen begon in het Amerikaanse CDIO3*-NC Wellington waar Canada de eer hoog hield. Binnenkort zal van 18 tot en met 21 mei de tweede wedstrijd worden gehouden, de CDIO5*-NC. Vervolgens gaat de Nations Cup naar het nieuwe evenement van Helgstrand, het Uggerhalne Horse Event waar een CDIO4*-NC wordt uitgeschreven. Daarna volgen de wedstrijden Rotterdam (NED), Falsterbö (SWE), Aachen (GER) en als afsluiter het CDIO3*-NC in het Britse Hicksteadt.

Bron: Koen Gomes
Foto: Digishots

 

0 135
Koos de Ronde

Koos de Ronde werd afgelopen weekend Nederlands kampioen vierspannen in het Limburgse Horst aan de Maas. De Ronde had na de marathon van zaterdag een kleine voorsprong op vader en zoon Chardon en wist dit vast te houden tijdens de vaardigheid op zondag. ‘Een lekker begin van het seizoen’, noemt de vierspanrijder uit Zwartewaal het zelf.

Goede kans

Koos de Ronde had een goed gevoel voorafgaand aan de wedstrijd. ‘Mijn span liep vorig jaar al erg goed, toen stond ik tijdens het NK maar een punt achter IJsbrand (Chardon). Ik wist dat ik deze keer weer een goede kans had.  De eerste wedstrijd van het seizoen is natuurlijk altijd een beetje moeilijk. Je hebt nog niet de kans gehad om jezelf te vergelijken met anderen, omdat het nog zo vroeg in het seizoen is’, legt de kersverse Nederlands kampioen uit. ‘Maar ik had het gevoel dat het bij mij goed liep. Het was een mooie en zware wedstrijd en als het lukt is natuurlijk gaaf.’

Groot deelnemersveld

Het weekend begon met de dressuur en De Ronde reed een mooie proef en goede punten. ‘Ik was jammer genoeg de eerste starter van de dressuur. Het deelnemersveld was met dertig starts groot, en als eerste starten is dan wel een nadeel. Dan krijg je toch altijd wat minder punten. Maar ik was heel tevreden met mijn proef en 44 strafpunten was natuurlijk ook niet slecht. Theo (Timmerman) had 46 strafpunten en IJsbrand had er ook 44, dus dat was allemaal nog best spannend.

Vijf punten voorsprong

Dit jaar was de internationale menwedstrijd (CAI 3*) op een andere locatie, De Peelbergen. Op zaterdag werd de marathon verreden. ‘Voorgaande jaren was het wat eenvoudiger. Dit jaar was het een zware wedstrijd met zeven technische en moeilijke hindernissen. Het was een echte uitdaging. Maar de marathon ging als een speer. Ik wist dat Theo al wat foutjes had gemaakt. Bram (Chardon) had heel goed gereden, maar hij had natuurlijk een kleine achterstand door de dressuur. Maar na de marathon stonden Bram en ik zo’n beetje gelijk. IJsbrand maakte een foutje in hindernis 6 en daarmee had ik ongeveer vijf punten voorsprong op vader en zoon Chardon.’

Beetje balen

Op de laatste wedstrijddag staat er een flink vaardigheidsparcours op het strakke grasveld van De Peelbergen. De deelnemers hebben nog één kans om zo hoog mogelijk te eindigen. De Ronde weet dat hij vijf punten voorsprong heeft en dat staat gelijk aan een bal en wat tijd. ‘Toen maakten IJsbrand en Bram beide een fout, zodat ik nog meer ruimte kreeg. Mijn span liep gewoon heel goed, ik baalde nog een beetje van mijn eigen foutje, ook al kon ik dat makkelijk hebben.’ Volgens De Ronde is het belangrijk om bij de les te blijven, ook al rij je een balletje.

Top drie

En daarmee werd De Ronde Nederlands kampioen, na het kampioenschap in 2008 voor het laatst gewonnen te hebben. ‘Een lekker begin van het seizoen. Maar we trainen nu gewoon weer door voor de volgende wedstrijd.’ Over twee weken reist de familie af naar Engeland voor de Royal Windsor Horse Show. ‘Mijn verwachting is dat overal waar ik start, ik in de top drie kan eindigen. De ene keer gaat het beter dan de andere keer, maar het is wel mijn doelstelling. Ik heb een goed gevoel’, sluit de Nederlands kampioen enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder toestemming van de redactie is niet toegestaan.

Foto: Bert Heeren

0 4631

Chestnut mare, beware’, is een bekend Brits gezegde onder paardenhouders. Vosmerries hebben de naam een beetje eigenzinnig te zijn. En lastig. En kwalijknemend. En humeurig. En…

0 801
Diederik van Silfhout - Arlando N.O.P. Jumping Indoor Maastricht 2016 © DigiShots

Met de opvolging van de Nederlandse dressuurruiters zit het wel goed. Kort na de verkoop van Arlando liet Diederik van Silfhout in Almelo zien klaar te zijn voor de toekomst. Zijn ZZ-Zwaar-proeven met El Torro werden beloond met overwinningen. In de Grand Prix voor kadervorming zette de ruiter uit Lunteren met Four Seasons met 73,10% de eerste stappen voor een kaderplaats.

“El Torro (v.Painted Black) is een heel compleet paard”, vertelt Van Silfhout na afloop. “Hij kan goed stappen, draven en galopperen en heeft ook nog eens een heel fijn karakter. Eigenlijk heeft dat paard geen zwakke punten, dat is een groot voordeel. Hij is heel constant. In de draf zit er zo nu en dan al een negen tussen en in de galoptour gebeurt dat ook met de wissels en de pirouettes.” Femke Beljon en de KWPN-hengst Winningmood behaalden tweemaal de tweede plaats. De Prado-zoon liep naar 69,29% en 69,43%.

Four Seasons wint kadervorming
Met Four Seasons had Van Silfhout de winnende score in de Grand Prix. “Hij heeft zeker veel kwaliteit, er kunnen nog wel wat punten bij. Four Seasons laat genoeg ruimte voor verbetering zien en  doet zijn werk ook wel graag. Het is de bedoeling om ons op het EK te richten, al zou dat qua timing wel op het randje zijn. Het ziet er goed uit, maar het is nog wel wat vroeg.”

Mooi paard
Net als El Torro vindt Van Silfhout ook de Fürst Piccolo-zoon een heel compleet paard. “In stap is hij momenteel wat druk, maar hij kan wel heel goed stappen. Hij heeft een heel goede piaffe en passage en daarnaast ook nog mooie wissels. Het is ook nog eens een mooi paard om te zien en dat voor mij het doorslaggevende punt om hem te kopen. Ik heb hem in de ochtend geprobeerd, in de middag laten keuren en ’s avonds stond hij al bij mij op stal.”

De tweede plaats was voor Lynne Maas die met 71,27% Uranium W (v.Métall) naar een B-kader-score reed.  Adelinde Cornelissen zit met Aqiedo al in het B-kader en haar 70,97% was niet genoeg voor een upgrade naar het A-kader.

Volle broer Parzival wint PSG
Het is niet alleen Aqiedo waarmee Cornelissen werkt aan een terugkeer in de topsport. Parzival’s volle broer maakte zijn debuut in de Prix st. Georges en won die met 74,21%. De score van Fleau de Baian (v.Jazz) was ruim voldoende om Van Silfhout’s Lichte Tour-troef Scenario (v.Sorento) op afstand te houden. Vai Bruntink en Darabel mochten het witte lint ophalen.

Uitslag Subtop Almelo

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding niet toegestaan).

Foto: DigiShots

 

0 484
Robin van Lierop - Finja op CDI Zeeland Outdoor 2017
Robin van Lierop en Finja op CDI Zeeland Outdoor 2017

Het niveau was hoog in de selectie voor het Nederlands kampioenschap. In Uden kwamen maar liefst vier Lichte Tour-ruiters boven de 70% uit.  Robin van Lierop had een goede dag door de Prix st. Georges en de Intermediaire II op naam te zetten. Finja (v.Flatley) kwam tot 73,49% en de Rhodium-zoon Cupido scoorde 72,50%.

“Met Finja had ik een foutloze proef.  Ik heb de rit teruggekeken en het zag er goed uit, het beeld was mooi. Ik vond zelf dat de impuls wat miste; op het voorterrein was dat best goed, maar in de ring moest ik er wat meer aan rijden. Het jurycommentaar klopte ook precies met mijn gevoel. Het kan echt nog beter, want de vorige keer was ze net wat scherper en leek het meer vanzelf te gaan.”

Kirsten Beckers lijkt weer terug
Kirsten Beckers lijkt weer helemaal terug. Met Aladin (v.Tchaikovsky) tikte zij de 73% net niet aan en bleef daarmee net voor op Ilse van Cranenbroek die met Ampère-nazaat 72,76% en de derde plaats behaalde. Stéphanie Beek-Peters was de vierde amazone die over de 70% heen ging. Haar proef met Etoile Riche D’Apardi (v.Sir Oldenburg) werd beloond met 70,20%.

Potentie voor een kaderplek
In de Intermediaire II was Van Lierop ook heer en meester. “Cupido liep met losrijden al superfijn en dat hield ik in de proef vol. Hij heeft nu drie wedstrijden op dit niveau gelopen en we gaan elke wedstrijd met drie procent omhoog. Ik blijf er steeds handiger aan rijden. Wij moeten als combinatie nog veel leren. Het paard heeft absoluut de potentie voor een kaderplek, ook hij kan nog veel beter. In de training laat hij in de piaffe en de passage dingen voelen die er in de proef nog niet uitkomen.”

Nog nooit GP gereden
“Ik heb nog nooit eerder serieus Grand Prix gereden. Ik heb jaren geleden eens op dat niveau gestart, maar moest toen afgroeten”, lacht de ruiter van RS2 Dressage Center de Horst. “Ik heb Cupido alles zelf geleerd en wil er ook zelf mee verder, zoals elke ruiter wil ik het maximale uit mezelf halen. Voordat we Grand Prix gaan rijden, wil ik eerst thuis en op een oefendressuurwedstrijd de proef doorrijden.”

Timmermans wint GP
In de zwaarste klasse was de overwinning voor Margo Timmermans, haar proef met Catch Me (v.Dreamcatcher) werd beloond met 67,80%.  John Thijssen startte de voorheen door Kirsten Beckers gereden Broere Argentino (v.Jazz) en kwam tot 66%.

Aansprekende scores ZZ-Zwaar
In het ZZ-Zwaar waren de oranje linten voor Myrthe Wedda en Diamond Geezer (v.Diamond Hit) en Suzanne van de Ven en VDV D’avicci (v.Jazz). Neelke van Kollenburg en Painted Black-nazaat Etwoolya SVK werd een keer tweede, net als Christel Kwinten en Eclipse (v.Andretti).

Uitslag Subtop Uden

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding niet toegestaan).

Foto: DigiShots

 

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

96,309FansLike
6,740VolgersVolg
771Youtube abonneesAbonneer