Afbeelding
Foto: Prive

Subtop | Jordy van Wijnen wint de Prix st. Georges in Wormerveer

Dressuur

Jordy van Wijnen is een naam die de laatste tijd vaker in de top van de uitslagen verschijnt. Met meer dan 27 jaar ervaring in de handel en africhting van dressuurpaarden, heeft Jordy een aardig CV opgebouwd. Afgelopen weekend schreef hij ook weer een mooie overwinning op zijn naam in Wormerveer.

Advertisement

Een gevestigde stal

Van Wijnen’s dressuurhandelsstal, die hij bijna drie decennia geleden oprichtte, heeft een aanzienlijke impact gehad op de internationale paardenhandel. “We hebben in het verleden veel paarden afgericht en verkocht over de hele wereld,” vertelt Jordy. Met altijd rond de 15 paarden in de handel, is de stal een bruisend centrum van activiteit. Dit succes was hard werken voor Jordy en zijn partner, aangezien zij geen personeel in dienst hebben en alles zelf doen.

Een shift naar instructie 

In recentere jaren heeft Jordy  een strategische verschuiving gemaakt, waarbij hij zijn focus verlegde van handel naar instructie. Ze zijn zeker niet helemaal gestopt met de handel en hebben ook nog pensionpaarden staan maar de focus is wel wat verlegd. Deze verandering betekende echter niet het einde van zijn betrokkenheid bij de top van de sport. “In het verleden heb ik veel concoursen kunnen rijden, met 20 paarden in de Prix St. George en 2 in de Grand Prix,” vertelt Jordy. “Echter werden deze paarden altijd snel weer verkocht. Zo heb je niet de tijd om rustig door te trainen naar het hogere werk” Zijn huidige ster, HMS Jaguar, een bijzonder paard gekocht van Inge Berends en Enko Santman, belooft veel voor de toekomst. “Hij laat al leuke dingen zien qua passage en piaffe,” zegt Jordy trots. Jordy geeft aan dat hij met HMS Jaguar wel meer tijd heeft. Hij wil rustig met hem verder trainen naar de Grand Prix. Ze vormen pas anderhalf jaar een combinatie en HMS Jaquar was pas een keer ZZ-Licht gestart voordat Jordy hem kreeg dus hij leidt hem verder netjes op. Hij doet dit allemaal samen met zijn partner.

Recente overwinningen

Jordy’s partnerschap met HMS Jaguar heeft recentelijk geleid tot aanzienlijke successen. “Afgelopen weekend wonnen we de subtop in Wormerveer: de Prix St. George met 67.06! Super blij met het gevoel wat hij gaf in de proef,” deelt hij enthousiast .”Hij liep fijn over de rug en we hadden ietsje gedurfder gereden”. En dat pakte ontzettend goed uit! Deze overwinning is slechts het begin, met plannen om deel te nemen aan internationale concoursen en verder te werken richting de Grand Prix. “HMS Jaguar geeft mij als ruiter een geweldig gevoel, zo’n fijne positieve energie,” voegt hij toe.

Filosofie en trainingsbenadering

Een belangrijk aspect van Jordy’s succes is zijn filosofie en benadering van training. We hebben Jordy gevraagd hoe je zoveel paarden op hoog niveau krijgt. Helaas had hij geen geheime makkelijke manier. Helaas, want zoveel paarden uitbrengen op hoog niveau; wie wil dat nou niet?  “Mijn geheim is eigenlijk goed management; kijk en luister naar je paard en probeer ze vrolijk en blij te hebben,” legt hij uit. Deze benadering, samen met een balans tussen training en rust, heeft zijn paarden geholpen om op hun best te presteren.

.