Rosita van Engelen en Farno
Rosita van Engelen en Farno Foto: KD Fotografie

Rosita van Engelen: “Niet zomaar oppakken waar je gebleven was”

Springen

Rosita van Engelen reed fanatiek bij de pony’s tot haar 17e. Daarna legde ze het een poosje naast haar neer, tot het toch weer begon te kriebelen. Maar het zomaar oppakken waar ze gebleven was ging in werkelijkheid toch anders. Inmiddels heeft ze haar vertrouwen teruggevonden door haar paard Farno, de twee zijn dolgelukkig samen!

Advertisement

“Op mijn zeventiende raakte ik zwanger van mijn oudste kindje”, vertelt Rosita aan Hoefslag. “Daardoor zijn de pony’s die ik toen reed verkocht, ik besloot me volledig te focussen op het moederschap. Na de geboorte van de tweede en de derde begon het toch weer te kriebelen. We gingen daarom op zoek naar een paard, en die vonden we in de Haflingermerrie Jayla.”

Voorzichtiger

Dat bleek niet de juiste match. “Ze was erg snel en als ze dingen spannend vond kon ze gaan rennen. Door de kinderen realiseerde ik me nu veel beter wat de gevolgen zouden zijn als ik eraf zou vallen, ik was er voorzichtiger en misschien zelfs wel een beetje angstiger door geworden. Doordat Jayla ongeveer volledig gereden werd door andere mensen en ik niet veel plezier haalde uit de dagen dat ik op stal was, hebben we besloten op zoek te gaan naar een ander paard. Ik zette wat lijntjes uit, probeerde paarden uit en kwam vervolgens bij Farno terecht.”

Farno

Rosita was gelijk verkocht. “Het gekke is dat Farno de buurman was van Jayla, ze stonden naast elkaar op sta. Dichterbij kon dus eigenlijk niet! Doordat ik zo gespannen was als ik opstapte, werden alle paarden die ik voor hem reed wat vlug. Maar Farno deed dat juist niet. Als ik twijfelde of verstijfde, ging hij juist langzamer in plaats van sneller. Dat was precies wat ik nodig had. Nadat ik er tien minuten had opgezeten besloot ik dat ik hem wilde kopen. Dat kon, maar zijn eigenaresse was een beetje overvallen. Ze had nog nooit zo snel een paard verkocht! Begrijpelijk. Hij is daarom twee weken later pas naar mij gegaan.”

Rosita heeft super veel van Farno geleerd. “Ik heb het plezier in het rijden weer teruggevonden en daarnaast vind ik nu zelfs springen leuk! Dat heb ik in het verleden bij de pony’s nooit gedaan, maar het enthousiasme van Farno werkt aanstekelijk. Farno is echt een topper. Hij is super lief, rustig en kan ook nog goed bewegen. Zelfs mijn zoontje van vier loopt zo met hem weg.”


Rosita van Engelen en Farno - Foto: KD Fotografie

Samenwerkingen

Rosita en Farno staan sinds kort op stal bij Karin van KD Fotografie. De twee werken veel samen voor het maken van content voor het Instagram kanaal van Rosita en Farno. “Hiervoor stond ik op een grote stal. Daardoor moest ik altijd heel goed opletten als mijn jongste kindje meeging naar stal, en bovendien was er logischer wijze iets minder persoonlijke aandacht vanuit de stalling. Nu ik ben Karin sta ben ik veel meer betrokken bij het dagelijkse reilen en zeilen van de paarden en de verzorging van Farno. En daarnaast is het nu heel makkelijk om foto’s en video’s te maken van samenwerkingen met Karin hier. Het is een prachtige locatie.”

Het Instagram account van Rosita en Farno groeit gestaag, en dat betekent dat er ook steeds meer bedrijven zich aanbieden voor samenwerkingen. “Het begon met mijn zoektocht naar fijne veiligheidsbeugels. Ik had er al een hoop getest, maar het beviel me telkens niet helemaal. Tot Tech Stirrups producten opstuurde om te testen, die zijn echt geweldig. Ik rijd nu met spring- en dressuurbeugels van hen. Daarnaast is er, doordat ik een winactie won van Riders Denim & More, een mooie samenwerking met hen ontstaan. Nadat ik kleding van hen won heb ik een shoot gedaan met Karin en ik heb toen wat foto’s naar hen opgestuurd. Ze vroegen vervolgens of ze me vaker kleding konden sturen, en of ik er dan foto’s van wilde maken. Onwijs leuk! Daarnaast draag ik sinds kort de ringen van Memorabels Paardenhaarsieraden en ik test de producten van Horse Sup Company.”

Avontuur

“Ik vind het super leuk om hiermee bezig te zijn. Daarnaast is ook het trainen met Farno een geweldig avontuur. Hij springt nu 1.00m met Jaylynn Jekel. Farno kan het wel, maar ik moest het nog leren. De eerste keer dat ik springles had vroeg mijn instructeur waarom ik zo’n rare lijn reed, waarop ik antwoordde dat ik mijn ogen dichthad, omdat ik het zo spannend vond! Dat omschrijft precies waar ik vandaan kom, maar Farno en ik maken ons momenteel op voor onze eerste springwedstrijd. Het lijkt me heel leuk om samen, opgetut en wel, op pad te gaan in de toekomst.”

Wil jij het avontuur van Rosita en Farno volgen? Neem dan een kijkje op hun Instagram account @farno_thehorse.

Bron: De Hoefslag

Rosita van Engelen en Farno