Afbeelding
Foto: Kim van Beveren photography

Jayme Simons: “Veel veranderd door bitloos rijden”

Dressuur

Jayme Simons (16) begon op haar tiende met paardrijden op een manege. Via via kwam ze in contact met Michèle Lancée, voor wie ze nu de schimmelruin Arie zeer succesvol rijdt.

Advertisement

“Nadat ik vier jaar op de manege reed, besloot ik op zoek te gaan naar iets anders. Ik maakte een pony zadelmak bij Michèle Lancée. Later opperde ze dat ik Arie kon gaan rijden en later mocht ik zelfs officiële wedstrijden met hem gaan rijden. Ik besloot dat avontuur aan te gaan en stopte daarom bij de manege. Op deze manier kon ik me volledig op Arie focussen.”

Arie 

Jayme en Arie begonnen in de B en stroomden stapje voor stapje door naar het M1. “Arie is een zestienjarig Spaans paard. Zijn officiële naam is Arrui ar. Arie is super leuk, het is een hele aparte. Het is een beetje geven en een beetje nemen met hem, elke dag is anders. Soms is hij bijvoorbeeld heel rustig op ander terrein, maar de dag erna kan hij het juist weer heel erg spannend vinden. Hij is daar wat wisselvallig in, maar dat maakt het heel erg leuk. Hij zal nooit gemeen zijn of gevaarlijk doen hoor, het is een fantastisch leerpaard. Alle knopjes zitten erop, ik moet ze soms alleen nog ontdekken. Maar alles wat ik tot nu toe heb geleerd, komt door Arie.”

Bitloos

Jayme en Arie rijden bitloos. “Toen we samen begonnen reden we met bit. Dat deed iedereen die hem voor mij reed ook, dus dat neem je dan gewoon over.” Maar Arie liep vaak te diep. “Op wedstrijd kost je dat veel punten. We gingen daarom op zoek naar mogelijke oplossingen, zodoende kwamen we bij bitloze hoofdstellen.” Wat is voor Jayme het grootste verschil tussen bitloos en met bit rijden? “Arie is veel blijer in zijn werk als we bitloos rijden én veel relaxter. Daarnaast blijft hij veel beter op lengte in zijn hals en hij kauwt niet meer zo veel als dat hij op het bit deed. Hij heeft weer rust gevonden in zijn mond. Arie is daardoor echt een heel ander paard geworden.”

De twee doen nu alles bitloos. Van longeren tot buitenritten en van trainingen tot wedstrijden. Jayme en Arie rijden inmiddels M1. “Arie heeft met een vorige amazone M2 gelopen, dus voor hem is dit niveau niet nieuw. We hebben vooraf al besproken dat M2 het hoogst haalbare is voor Arie, dat was het met zijn vorige amazone ook. Ik denk er liever niet over na dat ik dan misschien zou moeten stoppen met het rijden van Arie. Stiekem heb ik de hoop dat, omdat hij niet eerder bitloos is gereden, er nog wel meer te behalen is? We gaan het zien, voorlopig blijven we gewoon genieten van elkaar, van de sport en van een Arie die super in zijn vel zit!”

Naast de successen met Arie, is Jayme ook in het dagelijks leven goed bevriend met Michèle Lancée, zijn eigenaresse. “Ik ga vaak met haar mee op wedstrijd als groom, dat is altijd heel erg gezellig. Bovendien help ze me altijd als ik ergens tegenaanloop met Arie. Ik ben haar super dankbaar voor de geweldige kansen die ik van haar heb gekregen en alle bijzondere herinneringen.” Jayme zit momenteel in haar eindexamen jaar en gaat volgend jaar de opleiding paardenhouderij volgen aan Lentiz in Maasland.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Kim van Beveren photography