Dominique Filion met The Boss
Dominique Filion met The Boss Privébezit

Subtop | Dominique Filion en The Boss naar overwinning met 70%: “Dit was onze beste proef tot nu toe”

Dressuur Subtop

Dominique Filion reed the twaalfjarige The Boss (v. Boston) naar de overwinning in de grote Zware Tour-rubriek op de subtopwedstrijd in Nederweert. De Intermediaire II-proef werd beloond met een prachtige score van 70,07%. 

Advertisement

Grote stappen

Sinds eind 2021 zit de amazone in het zadel van de ruin. “We hebben Lichte Tour gereden, maar niet zo heel veel wedstrijden. Onze laatste wedstrijd in de Lichte Tour reden we op de internationale wedstrijd in Duitsland en die wonnen we. Dat was voor mij het moment om te zeggen, nu gaan we verder en hij had er ook de leeftijd voor. Het is een lange weg en een paard die wat ouder is met weinig wedstrijdervaring is moeilijker dan een jong paard die al van alles gezien heeft. Hij moet ook ervaring op doen en had daar ook tijd voor nodig, daarnaast is het ook een groot paard. We zijn grote stappen aan het maken, maar het is nog niet heel bevestigd.”

Teveel passen in de piaffe

“Ik ben heel erg blij dat we de lange reis naar Nederweert hebben gemaakt. Het was best wel een grote groep met de Intermediaire II, de U25 en de Grand Prix samen. Onze score is wel hoog, maar niet zo hoog dat er niemand overheen zou kunnen komen naar mijn mening. Ik vond het heel erg leuk dat ik had gewonnen. We hebben nu een paar keer Intermediaire II gereden en ik had het gevoel dat dit onze beste proef was. Dit was de hoogste score die we tot nu toe hebben gehaald op dit niveau. De andere keren reden we ook een vrij hoge score, zeker met de fouten die ik toen nog maakte. Er zijn iedere keer wel dingen die beter kunnen, maar toen ik 67% had met een serie die mis ging en nog wat fouten wist ik wel dat hij makkelijk over de 70% moet kunnen. Deze proef was ook nog niet foutloos, de overgang van galop naar draf was veel te laat en daar tegen we een onvoldoende voor. Als je Intermediaire II rijdt wil je graag laten zien dat je paard de piaffe en passage kan uitvoeren. In één piaffe reed ik teveel passen en daar kregen we ook een laag cijfer voor. Ik kon er zelf wel om lachen, het is natuurlijk niet goed maar ik was er heel blij mee.”

Routine ontwikkelen 

Dominique heeft veel ervaring, maar benadrukt de band en samenwerking die ze met haar paard heeft. “Als je Intermediaire II of Grand prix rijdt met een paard, dan is de band moet de band met elkaar nog veel intenser zijn dan wanneer je ZZ-Zwaar of Lichte Tour rijdt. Het zijn veel meer oefeningen en er is zoveel meer verschil tussen het aanspannen en ontspannen dat je daar echt wel routine in moet krijgen en bepaalde regelmaat moet hebben om die proeven te rijden. In mijn geval is dat weleens moeilijk omdat je eerst blij bent dat je Grand Prix rijdt en dan worden ze vaak verkocht. Ik geloof wel dat het heel normaal is om te groeien in het Grand Prix-werk.”

‘Voorlopig neem ik hem mee naar wat Intermediaire II-wedstrijden’

The Boss is in eigendom van Eugène en Annebeth Reesink van Reesink Horses. “Het is wel de bedoeling dat ik hem nog in de Grand Prix ga uitbrengen, maar The Boss zal ooit wel verkocht worden. Ik heb nog geen planning gemaakt wanneer ik hem in de Grand Prix ga rijden. Ik heb geen haast en ik heb liever dat hij wat meer ervaring krijgt in deze proeven. Als jong paard heeft hij weinig wedstrijden gelopen en hij moet nog wel wat ervaring op doen. Voorlopig neem ik hem mee naar wat Intermediaire II-wedstrijden. Vrijdag ga ik met hem naar IJsselmuiden en zaterdag heb ik me ingeschreven voor Oudenbosch. Als het vrijdag heel goed gaat dan ga ik zaterdag niet en als het gevoel niet goed genoeg is dan kunnen we zaterdag nog een keer. Ik heb nu het gevoel dat we nog kilometers moeten maken”, vertelt de amazone. 

‘Ik denk dat hij daar veel aanleg voor heeft’

De stallen van Dominique Filion zijn goed gevuld met veel talent. “Jakarta loopt succesvol Lichte Tour en hij pakt het Zware Tour-werk heel goed op. De piaffe, passage en de eners begint hij goed te snappen en het is echt een paard waarvan ik denk dat hij in de toekomst Intermediaire II of Grand Prix kan lopen. Ik denk dat hij daar veel aanleg voor heeft. Hermes komt ook weer terug in de ring en er zit veel leuks aan te komen”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit