Devenda Dijkstra met Sir de Niro
Devenda Dijkstra met Sir de Niro Amber Kleian

Devenda Dijkstra debuteert met nieuw paard in de Zware Tour en blikt vooruit op Jumping Amsterdam: “Ik kon hier alleen maar van dromen”

Dressuur Subtop

Devenda Dijkstra bracht voor het eerst Sir de Niro (v. Sir Donnerhall) uit op concours. De amazone kreeg het paard enkele maanden geleden op stal en debuteerde met hem in de Zware Tour. Ze werden vijfde in de Intermediaire II met 61,84%.

Advertisement

Zonder verwachtingen

Sir de Niro stond voorheen in Portugal en werd gereden door een Spaanse ruiter in meerdere disciplines. Zo werd er met de ruin gesprongen en aan working equitation gedaan. Nu moet het een Grand Prix-dressuurpaard worden en staat hij voor dat doel bij Devenda Dijkstra op stal. “Zelf heb ik alleen Hero waarmee ik in de Grand Prix start en hij is ook het enige paard waar ik deze proeven mee kan oefenen. Ik nam Sir de Niro mee zonder verwachtingen en ook al ging het niet perfect, we moeten het toch samen in de ring leren. Alles wat ik van hem leer kan ik weer meenemen naar Hero.” 

‘Ik had er echt plezier in’

“Ik was ontzettend blij met hem ondanks de vele fouten. Hij stond twee keer niet stil en de uitgestrekte galop met aansluitend een wissel was ook niet mooi. Sir de Niro kan ontzettend goed stappen, maar in de verzamelde stap hinnikte hij een keer en door het aandribbelen kregen we ook een onvoldoende. De overgang van galop terug naar draf was ook heel rommelig en al met al was de score niet super hoog. Ik was wel heel erg blij met mijn paard en zijn werkwilligheid. Na de proef zei ik tegen mijn partner Laurens van Lieren, het kan me niet schelen wat de score is, ik vind het super leuk om hem mee te nemen. Hij had de hele proef zijn oren naar voren en had enorm veel go. Het is altijd maar de vraag hoe het uitpakt met een nieuw paard op wedstrijd. Ik wil hem vaker meenemen want ik had er echt plezier in. Met Hero leg ik mezelf iets meer druk op, maar dat maakt me met deze echt niks uit. Binnenkort rijden we nog een wedstrijd in de Intermediaire II en als ik daar meer controle heb dan gaan we Grand Prix Starten”, vertelt de amazone. 

‘Ik durfde er bijna niet op en nu vind ik hem het liefste paard van de wereld’

Devenda moest even wennen aan haar nieuwe paard. “Ik kon er niet eens twee eners mee rijden en toen Laurens er op ging reed hij er zo vijftien. Voorheen werd Sir de Niro door een man gereden en ik vond het in het begin nog best wel moeilijk. De piaffe deed hij wel, maar toen hij bij ons op stal kwam durfde ik er bijna niet op. Nu vind ik hem het liefste paard van de wereld, maar we moesten echt even aan elkaar wennen. De passage kunnen we nog iets mooier maken, maar het wordt steeds meer een fijn meisjespaard. Ik vind het fijn om een tweede Grand Prix-paard erbij te hebben zodat ik zelf ook steeds handiger word. Ik heb niet direct hele hoge verwachtingen van hem, maar het plezier wat we samen hebben is het belangrijkst.”

‘Ik dacht, de Grand Prix ga ik nooit halen op Jumping Amsterdam’

Met het uitvallen van Kirsten Brouwer kwam er een startplek vrij in de wereldbekerwedstrijd op Jumping Amsterdam. Bondscoach Patrick van der Meer besloot dat Devenda met haar Hero aan start mocht komen. “Patrick heeft echt zijn best gedaan dat ik mocht starten in Amsterdam. Twee weken geleden reden we de wereldbekerwedstrijd in Basel, maar daar wilde ik eigenlijk niet naar toe. Basel kwam vrij onverwachts, maar Hero is mega fit na een wedstrijd waardoor ik ook graag Amsterdam wil rijden. Ik verander niet zoveel in aanloop naar een wedstrijd toe. Ik houd hem in de training juist wat rustiger en ga hem niet zwaarder trainen. Hij kent al zijn oefeningen dus die hoef ik niet constant door te rijden. Hij vindt het heel erg leuk om op wedstrijd te gaan. Hij is heel makkelijk in een nieuwe omgeving en heel relaxed. In Basel vond hij het voor het eerst heel spannend in de baan, dat was voor het eerst dat ik dacht, o jeetje. Ik hoop dat we de kür halen in Amsterdam en ik ga er ook echt van genieten. Vorig jaar dacht ik misschien mag ik ooit met een goed jong paard hier de Subli Cup-finale rijden, maar de Grand Prix ga ik nooit halen. En nu mag ik hier Grand Prix rijden, dat is natuurlijk ontzettend gaaf. Ik kon hier alleen maar van dromen en voor het thuispubliek is het misschien wel nog spannender”, vertelt Devenda. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Amber Kleian