Zoë Zwiggelaar met Fidarsi Rossi
Zoë Zwiggelaar met Fidarsi Rossi Jorieke de Graaf

Subtop | Zoë Zwiggelaar weer terug in de wedstrijdring met Fidarsi Rossi: “Ik heb het plezier in de paardensport weer terug”

Dressuur Subtop

Zoë Zwiggelaar kende een succesvolle comeback in de wedstrijdring met de veertienjarige Fidarsi Rossi (v. Sergio Rossi). Op de subtopwedstrijd in Tolbert werden ze zesde met 65,59% in de Prix St. Georges. 

Advertisement

Eerste eigen paard aangekocht

De 25-jarige amazone kreeg haar eerste eigen paard Fidarsi Rossi toen hij 3,5 jaar oud was. De combinatie is samen opgeklommen naar U25-niveau, waar zij in 2022 hun laatste wedstrijd in reden. “Door verschillende redenen, maar vooral de druk die de wedstrijdsport mij gaf was ik gestopt met rijden. Ik was toen 23 jaar en ik begon net met een opleiding, samen met de wedstrijdsport werd het mij teveel. Ik ben eerst een maand gestopt met rijden en daar werd ik uiteindelijk heel ongelukkig van. Daarna heb ik een tijdje op een paard van een vriendin gereden en die heb ik gestart in lagere klasses. In november 2022 kreeg ik de kans om een paard die ik in mei had beleerd te kopen. Dat is Navaah, een zesjarige merrie van Secret. Ik vind haar een belofte voor de toekomst en ik heb er heel veel zin in met haar. Ze geeft me heel veel rust en stabiliteit.”

‘Het begon toch weer te kriebelen’

“In 2022 ben ik anderhalve maand naar Amerika geweest bij Charell Garcia. We zijn een weekend bij Nadine Schwartzman op stal geweest en dat was onwijs leerzaam. Ze rijdt in Amerika op Grand Prix-niveau en toen begon het bij mij toch weer te kriebelen om op hoog niveau te rijden. Dat idee bleef maar in mijn achterhoofd zitten en vorig jaar oktober heb ik mijn ouders gevraagd of ik weer op Fidarsi mocht rijden. In de tussentijd werd hij geleast en had hij een bijrijder. Mijn moeder is hem gaan rijden en inmiddels rijden ze samen Z dressuur met goede resultaten. Mijn ouders waren heel blij dat ik voorstelde om hem weer te gaan rijden en toen ben ik weer begonnen. Toen ik door tentamens twee weken niet kon rijden werd hij wel gereden door mijn moeder. Hij kreeg wel de begeleiding zonder dat ik er elke dag moest zijn. Zodoende heb ik hem opgepakt en de stoute schoenen aangetrokken door ons in te schrijven voor de wedstrijd in Tolbert.”

Pauze van twee jaar

“Ik dacht, ik kom toch wel op de wachtlijst. Vrijdagmiddag kwam er het bericht van Rolinde Meursing dat er plekken vrij waren gekomen in de Prix St. Georges. Mijn instructrice Loes Corsel zei, 60% redden jullie wel dus je moet gaan. Na bijna twee jaar niet gestart te zijn ging het boven verwachting goed. Met losrijden dacht ik, we kunnen het nog wel maar na een pauze van twee jaar is de Lichte Tour een pittig niveau. Met binnenkomen voelde ik gelijk dat hij aan stond. Normaliter maken we fouten in de wissels met losrijden, dat gebeurde nu niet en dat gaf vertrouwen. Hij was er voor me en het drafgedeelte leverde alleen maar 7’ens en 7,5’en op. In de galop miste hij nog net wat kracht en daar kunnen we nog veel winst in behalen. Ik was het eens met het gegeven jurycommentaar en de score. De juryleden vonden ons een goede combinatie waar nog veel meer in zit”, vertelt de amazone gedreven.

‘Mijn ouders hebben altijd in ons geloofd’

Ze vervolgt “Het is de droom van menig dressuurruiter om een keer 60% te rijden in de senioren Grand Prix. Wat mij betreft gaan we daar naartoe trainen. Mijn ouders hebben altijd in ons geloofd en gezegd dat we bij elkaar horen. We gaan nu een competitie rijden van twee wedstrijden in Vinkega en daar heb ik heel veel zin in. Daarnaast trainen we door voor de Grand Prix. Ik heb weer zoveel plezier in het paardrijden en het moment over de middenlijn was wel even het moment waar ik het allemaal voor doe. Thuis ben ik mijn eigen paard aan het voorbereiden voor het Z. Ze is een totaal ander paard dan Fidarsi en het is altijd even schakelen als ik ze na elkaar train. Het is een paard met een hele goede galop, maar ze moet nog wat meer balans krijgen. Ik ben super blij dat Fidarsi en ik weer een combinatie zijn en ik kijk uit naar de toekomst met beide paarden.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Jorieke de Graaf